Καστός: Μικρός, αλλά υπέροχος

Καστός

Ο Καστός είναι άλλη μια πρόταση για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές μέσα σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και βαβούρα. Η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και οι ομορφιές του νησιού θα σας αποζημιώσουν.

Ο Καστός βρίσκεται στο Ιόνιο πέλαγος και είναι από τα μικρότερα νησιά του. Είναι απέναντι από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, νοτιοανατολιά της Λευκάδας. Ανήκει διοικητικά στα Επτάνησα και στο νομό Λευκάδας. Παλαιότερα αποτελούσε μέρος της επαρχίας Ιθάκης. Πρόκειται για ένα μακρόστενο νησάκι με πολλές ελιές και πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι τις ακτές. Έχει έκταση 6 τετ. χλμ. και μέγιστο υψόμετρο 150 μέτρα. Η δυτική του πλευρά είναι απόκρημνη, ενώ ανατολικά υπάρχουν πολλές παραλίες. Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά του νησιού. Οι περισσότεροι από τους περίπου 70 κατοίκους του ασχολούνται με την γεωργία και την αλιεία. Οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και μπορείτε να γυρίσετε όλο το νησί με τα πόδια και να γνωρίσετε καλύτερα όλα τα μυστικά που κρύβει καλά στις γωνιές του.

ΚάστοςΠεριήγηση
Περπατήστε ανάμεσα στα πέτρινα δίπατα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τα χρωματιστά ξύλινα παραθυλόφυλλα και τις μεγάλες μπαλκονόπορτες. Δείτε τα παλιά ελαιοτριβεία, τους ελαιώνες. Επισκεφτείτε τον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και δείτε τους ανεμόμυλους. Ένας από αυτούς βρίσκεται δεξιά σε ένα ύψωμα στην είσοδο του λιμανιού και είναι ο πιο καλοδιατηρημένος (με ολόκληρο το μηχανισμό του) σε όλο το Ιόνιο. Κάντε μια βόλτα μέχρι τη θαλάσσια σπηλιά Φωκότρυπα στο βόρειο τμήμα του νησιού και αν είστε τυχεροί, δείτε τις φώκιες. Επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού και θαυμάστε το πανέμορφο τοπίο. Στην περιοχή Βίγλα υπάρχουν λείψανα αρχαίου πολιτισμού. Γενικά, όρεξη να έχετε για περπάτημα και οι φυσικές καλλονές του νησιού θα σας αποζημιώσουν.

Παραλίες ή βουνό
Λίγες, αλλά πανέμορφες οι παραλίες στον Καστό. Οι περισσότερες έχουν λευκό βότσαλο και καταγάλανα νερά. Υπάρχουν και αμμουδερές με τιρκουάζ χρώματα. Η πιο γνωστή είναι η Λίμνη. Άλλες παραλίες είναι οι Άγιος Αιμιλιανός, Καλάδα ή Κοιλάδα, Βάλι, Αμπελάκια, Φύκι, Καμίνι, Βρισίδι. Η θέα από τις κορυφές των λόφων είναι το κάτι άλλο.

Δραστηριότητες
Επιδοθείτε σε κολύμπι, θαλάσσια σπορ, ψάρεμα, ψαροτούφεκο, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, τζόκινγκ και πεζοπορία. Κάντε βόλτες με βάρκα ή καΐκι στα γύρω νησάκια και τις βραχονησίδες και δείτε μέρη εκπληκτικής ομορφιάς.

Φαγητό, μαγαζιά
Δοκιμάστε μουσακά, ψάρια, θαλασσινά, πίτες, κρεατικά, σαλάτες. Για φαγητό επιλέξτε «Belos», «Chef Johns», «Μουρούκης». Για καφέ και ποτό προτιμήστε το «Windmill». Αγοράστε λάδι και αναμνηστικά.

Μετάβαση στον προορισμό
Θα πρέπει να ταξιδέψετε μέχρι τη Λευκάδα οδικώς μέσω Αθηνών- Πατρών και γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, από Αθήνα είτε μέσω Εγνατίας Οδού από Θεσσαλονίκη. Αεροπορικώς, από τα αεροδρόμιο Σπάτων και Θεσσαλονίκης σε αυτό του Ακτίου, το οποίο απέχει 18 χλμ. από την Λευκάδα. Ακτοπλοϊκώς από Πάτρα και Κυλλήνη. Από εκεί θα μεταβείτε στον Καστό. Υπάρχουν δρομολόγια και από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας (μία ώρα και τριάντα λεπτά). Στο νησί δεν υπάρχουν τροχοφόρα, με εξαίρεση ελάχιστα αυτοκίνητα της κοινότητας.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Λευκάδας: 26450 23000
Λιμεναρχείο Λευκάδας: 26450 22176, 26450 22322
Αστυνομία: 26450 29375, 29370
Κοινότητα Καστού: 26460 91484
Αγροτικό ιατρείο: 26460 91101

diakopes-ekdromes.gr