ΧΥΤΑ Στράτου : Σημαντική μείωση στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων

Μια ακόμη παράταση για την κοινοπραξία που λειτουργεί το ΧΥΤΑ Στράτου μέχρι το νέο διαγωνισμό
Την απόφαση να δώσει 14μηνη παράταση στη σύμβαση που έχει με την ανάδοχο κοινοπραξία που λειτουργεί το ΧΥΤΑ Στράτου έλαβε ο Σύνδεσμος Διαχείρισής του. Παράλληλα με την ίδια απόφαση αναπροσαρμόζει το κόστος διαχείρισης ανά τόνο απορριμμάτων από τα 19 στα 11,95 ευρώ. Από την μείωση της τιμής, θα υπάρξει εξοικονόμηση στο κόστος λειτουργίας για το διάστημα των 14 μηνών περίπου 250.000 ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που διέπει την χώρα και τη συνεχή μείωση των ανταποδοτικών εσόδων των δήμων.

Σε αυτή την απόφαση καθοριστικό ρόλο έπαιξε η παραλαβή νέου εξοπλισμού για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ που πραγματοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα ένας φορτωτής, ένας συμπιεστής απορριμμάτων, ένα μεγάλο τριαξονικό φορτηγό, ένα μικρό διαξονικό φορτηγό, ένα όχημα μεταφοράς αυτοσυμπιεζόμενων κλειστών Container και δύο αυτοσυμπιεζόμενα κλειστά Container που αγοράστηκαν μέσω ΕΣΠΑ ήταν το απαραίτητο εφόδιο, όχι μόνο για την καλύτερη λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και για την μείωση της τιμής ανά τόνο απορριμμάτων, προκειμένου να μειωθεί και το κόστος διαχείρισης των Δήμων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται πλέον από την παρουσία των ιδιόκτητων μηχανημάτων της περιοχής δίνονταν σε ιδιώτες που αναλάμβαναν για λογαριασμό του αναδόχου της λειτουργίας του ΧΥΤΑ να εκτελέσουν το συγκεκριμένο έργο. Η 14μηνη παράταση στη σύμβαση με την κοινοπραξία που λειτουργεί τον ΧΥΤΑ δόθηκε, γιατί ο νεοαποκτηθείς εξοπλισμός έπρεπε να συμπεριληφθεί στα τεύχη δημοπράτησης για τον νέο διεθνή διαγωνισμό για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ώστε να μειωθεί η τιμή προσφοράς. Αυτός εξάλλου ήταν και ο βασικός λόγος καθυστέρησης των τευχών δημοπράτησης. Η διαδικασία για το νέο διαγωνισμό με την τροποποίηση, τον τελικό έλεγχο των τευχών δημοπράτησης, την προκήρυξη και τις τυχόν ενστάσεις που θα προκύψουν, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει αρκετό χρόνο γι΄ αυτό και δόθηκε 14μηνη παράταση στην υπάρχουσα σύμβαση.

Διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Αγρινίου
Παράλληλα ο Δήμος Αγρινίου “τρέχει” από τις 17/11 διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Αγρινίου, το οποίο θα υποβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της υποχρεωτικής διαδικασίας για την σύνταξη του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Η διαβούλευση λήγει την 30/11/2015 και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει γνώση του κειμένου του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγρινίου (http://www.cityofagrinio.gr/) και να καταθέσει την άποψή του στο email diavoylefsi_aporimata@agrinio.gr σε μορφή αρχείου word (.doc).