Αιτωλοακαρνανία : Ο νέος αστυνομικός χάρτης “διακτινίζει” τα περιπολικά

Ουσιαστική διαβούλευση ή προειλημμένες αποφάσεις;
Προς κατάργηση τα Α.Τ Γαβαλούς και Αγίου Βλασίου, θα επανεξεταστεί η περίπτωση του Α.Τ Κατούνας
Μεγάλες αλλαγές φέρνει στον αστυνομικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας που παρουσιάστηκε σε σύσκεψη φορέων σήμερα στην Πάτρα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Δημήτρη Αναγνωστάκη. Θεωρητικά όσα ανακοινώθηκαν σήμερα τίθονται σε διαβούλευση, αλλά όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις, τα περιθώρια για μικροαλλαγές είναι πολύ στενά και η γενική εικόνα δεν θα αλλάξει.

Με το δόγμα “ένα αστυνομικό τμήμα ανά δήμο” στο δήμο Αγρινίου καταργούνται τα Α.Τ Γαβαλούς και Αγίου Βλασίου, ενώ η ευθύνη των δημοτικών ενοτήτων Αρακύνθου και Μακρυνείας περνά στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας. Έτσι το Α.Τ Αγρινίου θα καλύπτει όλο το εύρος του καλλικρατικού δήμου Αγρινίου, αλλά και την δημοτική ενότητα Φυτειών του δήμου Ξηρομέρου στην περίπτωση κατάργησης του Α.Τ Κατούνας. Προβλέπεται ωστόσο η ίδρυση Άμεσης Δράσης στο Αγρίνιο καθώς και η κατάργηση της Δίωξης Ναρκωτικών. Στον δήμο Ακτίου Βόνιτσας η πρόταση είναι για κατάργηση του Α.Τ Κατούνας, ωστόσο μετά την αντίδραση του δημάρχου Γ. Αποστολάκη ο Γ.Γ του Υπουργείου ανέφερε πως η περίπτωση αυτή θα επανεξεταστεί. Αν προχωρήσει η κατάργηση του τμήματος η δημοτική ενότητα Αλυζίας θα εποπτεύεται από το Α.Τ Αστακού και των Φυτειών από το Α.Τ Αγρινίου. Στο δήμο Αμφιλοχίας προβλέπεται η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Μενιδίου, αλλά θα παραμείνει το Α.Τ Εμπεσού, ενώ τέλος παρά τις πληροφορίες που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα το Α.Τ Αιτωλικού παραμένει ως έχει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα στη σύσκεψη φορέων που έγινε στην Πάτρα δεν ήταν παρών κανείς από τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας. Στις τάξεις πάντως των αστυνομικών γίνεται λόγος για υποβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών. Το κυριότερο πρόβλημα, αν ισχύσει ο νέος αστυνομικός χάρτης, θα είναι ότι αναγκαστικά θα μεγαλώσει υπερβολικά ο χρόνος ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων για να φτάσουν στα σημεία που πρέπει να επέμβουν. Τα περιπολικά του Α.Τ Αγρινίου, για παράδειγμα, θα πρέπει να κινούνται σε μια τεράστια απόσταση από τον Παπαδάτο Ξηρομέρου μέχρι την Ποταμούλα Μακρυνείας και τον Άγιο Βλάση… Είναι βέβαιο ότι οι αντιδράσεις στο σχέδιο αυτό θα ενταθούν τις επόμενες μέρες και από τις τελικές απόφάσεις του Υπουργείου θα φανεί αν μιλάμε για ουσιαστική διαβούλευση ή για προειλημμένες αποφάσεις…