Ηχηρό «ΟΧΙ» του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου στην κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων

Με μεγάλη πλειοψηφία έγινε αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα εναντίον της κατάργησης Αστυνομικών Τμημάτων στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Αγρινίου που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας, εκτός ημερήσιας διάταξης, κατά την συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου 2015.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η ασφάλεια των Πολιτών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τo Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου και ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτη όχι μόνο η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση των υπαρχόντων Αστυνομικών Τμημάτων, πολύ περισσότερο με δεδομένη τη συγκυρία που διανύει τόσο η χώρα μας όσο και ολόκληρη η Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και κάθε εμπλεκόμενος στην έμπνευση και την υλοποίηση παρόμοιων έωλων και ανεφάρμοστων σχεδιασμών επί χάρτου, προϊόντων διαβουλεύσεων σε κλειστές αίθουσες και σε διαδρόμους και όχι διαλόγου με την Κοινωνία, γονατογραφημάτων ξένων προς τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και του Δήμου Αγρινίου, αποκυημάτων τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία της Ζωής και της Περιουσίας, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όχι μόνον απέναντι στους Πολίτες αλλά και απέναντι στο Νόμο. Αυτοί είναι που δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι και όχι οι Πολίτες, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ενιαία στάση όλων των παρατάξεων και υπενθύμισε τις γεωγραφικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες των περιοχών που καλύπτουν τα υπό κατάργηση Τμήματα Αγίου Βλασίου και Γαβαλούς.

«Σε αυτές τις περιοχές ζουν ηλικιωμένοι που είναι εύκολα θύματα εγκληματικότητας. Δεν μπορεί να μιλάμε για Άμεση Δράση όταν, στην καλύτερη περίπτωση, θα χρειάζονται δύο και πλέον ώρες προκειμένου να φτάσει επί τόπου η Αστυνομία. Αυτό δεν είναι ούτε Άμεση ούτε Δράση. Για μας η διατήρηση και η ενίσχυση των υπαρχόντων Αστυνομικών Τμημάτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Ας σταματήσει η άνιση μεταχείριση του Δήμου Αγρινίου έναντι άλλων περιοχών και η προσπάθεια κάποιων να χρυσώσουν το χάπι. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που ο Δήμος έχει παραχωρήσει χώρους στέγασης, οπότε καταρρίπτεται και το επιχείρημα περί της ανάγκης να υπάρξουν περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές», δήλωσε με έμφαση ο κ. Παπαναστασίου.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καζαντζής ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα, για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων στη Δυτική Ελλάδα και αναφέρθηκε λεπτομερώς στα επιχειρήματα που προτάθηκαν από πλευράς Δημοτικής Αρχής, αναφορικά με την ανάγκη διατήρησης αλλά και ενίσχυσης των δυο Τμημάτων.

Αναλυτικά στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρονται τα εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων στην ευρύτερη επικράτεια του Δήμου Αγρινίου, όπως αυτή προτάθηκε δημοσίως από τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η ασφάλεια των Πολιτών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τo Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου και ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτη όχι μόνο η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση των υπαρχόντων Αστυνομικών Τμημάτων, πολύ περισσότερο με δεδομένη τη συγκυρία που διανύει τόσο η χώρα μας όσο και ολόκληρη η Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό εκφράζεται η έντονη αντίδραση και η διαφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε πρόθεση για κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων του Δήμου Αγρινίου και σε κάθε περίπτωση σε αυτή των Αστυνομικών Τμημάτων Αγίου Βλασίου και Γαβαλούς.
Καλούμε δε τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν άμεσα την αρχική θέση τους επί του θέματος, όπως αυτή εκφράστηκε δημοσίως σε κάθε επίπεδο, κυρίως από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Τα εν λόγω Αστυνομικά Τμήματα προστατεύουν χιλιάδες πολίτες και καλύπτουν ευρύτερες περιοχές με γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες.
Συγκεκριμένα, η αρμοδιότητα δράσης των εν λόγω Τμημάτων εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, πολλές φορές σε δύσβατους ορεινούς ή ημιορεινούς όγκους, με διάσπαρτες κοινότητες και οικισμούς. Επίσης, στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν επιπρόσθετες ανάγκες αστυνόμευσης λόγω των αυξημένων ποσοστών κλοπών, διαρρήξεων και άλλων παραβατικών συμπεριφορών, αλλά κυρίως λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών όπως για παράδειγμα η ηλικία των κατοίκων, οι οποίοι, πέραν των άλλων θα κληθούν να διανύουν τεράστιες αποστάσεις προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Χωρίς να παραλείπεται η ανάγκη διαφύλαξης ιερών κειμηλίων των εκκλησιών και μοναστηριών της ευρύτερης περιοχής, η αστυνόμευση αθλητικών εκδηλώσεων ερασιτεχνικών ομάδων και συλλόγων, η αντιμετώπιση φαινομένων λαθροϋλοτομίας, καθώς και η συμβολή της Αστυνομίας στην κατάσβεση πυρκαγιών. Εκτός των ανωτέρω πρέπει να αναφερθεί ότι στα χωρικά όρια αρμοδιότητας του Α.Τ Αγίου Βλασίου βρίσκεται και το Υ/Η φράγμα των Κρεμαστών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει άψογη συνεργασία με τους υπηρετούντες σε κάθε βαθμίδα στα εν λόγω Τμήματα ενώ, όταν του ζητήθηκε, έχει συνδράμει στο δύσκολο έργο που επιτελείται στηρίζοντας με κάθε μέσο τη λειτουργία τους, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.
Τονίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα πραγματικά δεδομένα, αλλά και κάθε αντικειμενικό παρατηρητή, η ίδρυση Άμεσης Δράσης στη Διεύθυνση Ακαρνανίας, από μόνη της, επ’ ουδενί μπορεί να αντισταθμίσει το τεράστιο επιχειρησιακό κενό και τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες που θα δημιουργήσει η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων.
Με το παρόν ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου μεταφέρει την απογοήτευση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής απέναντι σε μια προδήλως λανθασμένη και ύποπτη επιλογή και αντιτάσσεται σθεναρά σε οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων στην επικράτεια του Δήμου Αγρινίου, αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα, απαιτώντας την άμεση και οριστική ματαίωση των σχετικών σχεδίων των αρμόδιων Υπουργείων. Σχέδια τα οποία, στο όνομα αμφίβολων δημοσιονομικών περικοπών και δήθεν τεχνοκρατικών βελτιώσεων πέραν του ότι πλήττουν ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, ενέχουν και στοιχεία Αντισυνταγματικότητας (άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος), καθόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο νομοθέτης και η Διοίκηση κάθε άλλο παρά φαίνεται να λαμβάνουν υπόψιν τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των περιοχών και να μεριμνούν για την ανάπτυξή τους.
Ταυτοχρόνως ζητούμε τη διασφάλιση της Δημόσιας Τάξης, της Κοινωνικής Ειρήνης και της Προστασίας των Πολιτών, που, εκτός των άλλων, αποτελούν προϋποθέσεις και για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα ανωτέρω μπορούν να εξασφαλιστούν όχι μόνο μέσω της διατήρησης όλων των υπαρχόντων Τμημάτων αλλά και μέσω της ενίσχυσής τους σε ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τα θεσμοθετημένα οργανογράμματά τους, καθώς και μέσω του εκσυγχρονισμού τους σε υλικοτεχνική υποδομή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις αντιμετώπισης του σύγχρονου εγκλήματος, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και κάθε εμπλεκόμενος στην έμπνευση και την υλοποίηση παρόμοιων έωλων και ανεφάρμοστων σχεδιασμών επί χάρτου, προϊόντων διαβουλεύσεων σε κλειστές αίθουσες και σε διαδρόμους και όχι διαλόγου με την Κοινωνία, γονατογραφημάτων ξένων προς τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και του Δήμου Αγρινίου, αποκυημάτων τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία της Ζωής και της Περιουσίας, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όχι μόνον απέναντι στους Πολίτες αλλά και απέναντι στο Νόμο. Αυτοί είναι που δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι και όχι οι Πολίτες.