Πόλεμος για τις εφημερίες στους γιατρούς Αγρινίου και Μεσολογγίου [ΗDvideo]

Στα “χαρακώματα” βρίσκονται οι γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου και οι γιατροί του Νοσοκομείου Μεσολογγίου… Αυτό έγινε πλέον ολοφάνερο στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με την πρόταση της 6ης ΥΠΕ για τον υγειονομικό χάρτη Υγείας.

Από τα σημαντικότερα ζητήματα που τίθονται με αφορμή τον νέο χάρτη Υγείας είναι η αποτίμηση της διασύνδεσης των δύο νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας και η τυχόν αποσύνδεσή τους. Η 6η ΥΠΕ βέβαια κινείται σε αντίθεση κατεύθυνση, αυτή της ενοποίησης των δύο νοσοκομείων σε ένα ενιαίο οργνανισμό. Οι περισσότεροι φορείς ζητούν τη διοικητική αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων, το ίδιο και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Μόνο που οι γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου και οι γιατροί του Νοσοκομείου Μεσολογγίου έχουν εντελώς διαφορετικούς λόγους για να ζητούν την αποσύνδεση. Χθες στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών οι γιατροί από το Μεσολόγγι απουσίαζαν… στην πλειοψηφία τους και μόνο ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Ιμάντ Μούσα έδωσε το παρόν για να τοποθετηθεί, αλλά και να συγκεντρώσει τα βέλη των γιατρών του Αγρινίου, που κατηγορούν τους γιατρούς του Μεσολογγίου, ότι το εφημεριακό πρόγραμμα του Μεσολογγίου βγαίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τα περισσότερα περιστατικά να μεταφέρονται στο Αγρίνιο. Για παράδειγμα, γίνεται λόγος ότι μπαίνει εφημερία χειρουργού χωρίς παράλληλη κάλυψη από αναισθησιολόγο ή κάλυψη από εργαστηριακές εξατάσεις, με αποτέλεσμα διάφορα περιστατικά να διακομίζονται στο Αγρίνιο, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στο Μεσολόγγι αν υπήρχε καλύτερος προγραμματισμός των εφημεριών.

Καταγγέλλουν ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει συντονισμός στις εφημερίες των δύο νοσοκομείων -και αυτό είναι το κύριο σημείο της κριτικής τους στη διασύνδεση των νοσοκομείων- και ότι παρά πολλές φορές υπάρχουν συνεφημερεύσεις, με αποτέλεσμα για περισσότερες μέρες να μένει όλος ο νομός χωρίς εφημερία κάποιων ειδικοτήτων. “Αφού δεν θέλουν έστω για κάποιες μέρες να έχουν πλήρη εφημεριακή κάλυψη στο Μεσολόγγι, τότε να αποσυνδεθούμε μπας και αναγκαστούν να κάνουν κάποιες κανονικές εφημερίες” λένε οι γιατροί στο Αγρίνιο καταγγέλλοντας ουσιαστικά ότι οι γιατροί στο Μεσολόγγι βγάζουν εφημερίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να στέλνονται τα περιστατικά στο Αγρίνιο και χωρίς οι γιατροί στο Μεσολόγγι να… κουράζονται ιδιαίτερα, ενώ πληρώνονται κανονικά τις εφημερίες τους.

Είναι χαρακτηριστική η ένταση που επικράτησε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, όταν τοποθετήθηκε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Ιμάντ Μούσα. Από την πλευρά τους βέβαια οι γιατροί στο Μεσολόγγι έχουν πολλές φορές στο παρελθόν αναφέρει ότι τα κενά στο Νοσοκομείο τους είναι μεγαλύτερα από αυτά στο Νοσοκομείο Αγρινίου και πως η διασύνδεση μετέτρεψε το Νοσοκομείο τους σε “τσόντα” του Αγρινίου, αναφέροντας πως οι μετακινήσεις γιατρών από το Μεσολόγγι προς το Αγρίνιο ήταν πολλές περισσότερες από αυτές που έγιναν από το Αγρίνιο προς το Μεσολόγγι.