Η “επιχειρηματική γενοκτονία” των μικρομεσαίων

Tου Δημήτρη Παπαδάκη

Το πολυνοσχέδιο ψηφίστηκε. Και περιλαμβάνει το πιο σκληρό πογκρόμ φόρων μετά από έξι χρόνια Μνημονίων. Η φοροεπιδρομή σε πετρέλαιο κίνησης, intenet, τέλη ταξινόμησης, μπύρα, καφέ, τσιγάρα, καπνό, και τόσα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει ακόμη “νέο” ΕΝΦΙΑ, σημαντικά αυξημένο από τον “παλιό”. Όλα αυτά μαζί με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού συνιστούν την “επιχειρηματική γενοκτονία” των μικρομεσαίων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινείται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πελατειακά κριτήρια. Επιλέγει να αυξήσει τις εισφορές όσων εργάζονται και να μειώσει δραστικά τις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων έναντι όσων έχουν προλάβει να βγουν σε συντάξεις νωρίς. Η επιλογή αυτή εκτός από αντιπαραγωγική είναι και άδικη. Η κυβέρνηση επιλέγει να επιβαρύνει τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα περισσότερο από τους μισθούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι κατά μέσο όρο είναι υψηλότεροι. Αυτά είναι λάθος κίνητρα για την δημιουργία συνθηκών που θα στηρίξουν ένα παραγωγικό μοντέλο, που είναι το μόνο που θα μας βγάλει από τo καθεστώς χρεοκοπίας.

Το φορολογικό απαρτχάιντ, την ώρα που μειώνονται οι φόροι στους βαρόνους του τζόγου και ψηφίζεται η πονική ασυλία για τους εργολάβους που ελέγχονται για δημιουργία καρτέλ, εκτός από τον κοσμάκη, εκτός από τους επαγγελματίες και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα πνίξει και τους ίδιους του κυβερνώντες. Ίσως θα έπρεπε στην κυβέρνηση να θυμηθούν αυτό που έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας Οστιν Ο΄Μάλει: “Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί”. Το δυστύχημα όμως είναι ότι όταν οι στόχοι δεν θα καλύπτονται από τους φόρους, θα πωλούνται τα πάντα μέσω του υπερ-ταμείου, που θα διοικείται από ξένο (Ευρωπαίο) Πρόεδρο με απόλυτο δικαίωμα βέτο και οι αποφάσεις του θα πρέπει να λαμβάνονται με πλειοψηφία 4/5 του Εποπτικού του Συμβουλίου. Δηλαδή δεν θα λαμβάνει καμία απόφαση χωρίς την σύμφωνη γνώμη των ξένων. Το θέμα δεν είναι ότι οι κυβερνώντες μας είναι Γερμανοτσολιάδες με αυτά που ψηφίζουν, το θέμα είναι πως μια μέρα θα ξυπνήσουμε και δεν θα μας ανήκουν ούτε τα πεζοδρόμια. Και θα πληρώμουμε φόρο για να βαδίσουμε στα πεζοδρόμια…