Φιλοκυβερνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για τα τιμολόγια ύδρευσης

Ενιαίο πλαίσιο για την τιμολόγηση του νερού, κλιμακωτά και ανάλογα με την κατανάλωση, με παράλληλη εφαρμογή του «περιβαλλοντικού τέλους» που θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η χώρα μας καλείται εντός του 2016 να ενσωματώσει, με μεγάλη καθυστέρηση, την κοινοτική οδηγία-πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων (2000/60/ΕΚ).

Το θέμα έφερε ως προ ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου η Λαϊκή Συσπείρωση και ο σύμβουλός της Πελοπίδας Αντωνάκος, οποίος εισηγήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση κατά της ΚΥΑ που προωθείται και βάζει στο στόχαστρο ακόμη και το νερό της άρδευσης, εκτιμώντας πως θα φέρει πολλαπλασιασμό των τιμολογίων για καταναλωτές και αγρότες. Η δημοτική αρχή, αν και αρχικά συμφώνησε να συζητηθεί το θέμα εκτιμώντας τη σοβαρότητά του και εκφράζοντας αντιρρήσεις στους προωθούμενους σχεδιασμούς, στη συνέχεια συντάχθηκε με τον Στ. Καμμένο από την “Ανατροπή Τώρα”, ο οποίος αρχικά δεν ήταν και τόσο ενθουσιώδης με την όλη συζήτηση. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι ο χρόνος της διαβούλευσης είναι πολύ λίγος (η ξεκίνησε αιφνιδιαστικά στις 23 του μήνα και λήγει μεθαύριο) και πως οι δήμοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και όχι να αποφασίζουν για την τιμολόγηση οι διορισμένοι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Από την πλευρά του ο Στ. Καμμένος ζήτησε να υπάρξουν αντιπροτάσεις σε όσα προωθεί η κυβέρνηση και επέρριψε ευθύνες σε φορείς όπως ο ΓΟΕΒ που είναι το κατεξοχή όργανα για να έχουν άποψη επί του θέματος. Η συζήτηση έλαβε κατά κάποιο τρόπο κομματική χροιά, με την Λαϊκή Συσπείρωση να επιμένει πως η ουσία είναι αν θα υπάρξουν αυξήσεις στο νερό ή όχι και πως η αντίδραση πρέπει να είναι πως το νέρο είναι κοινωνικό αγαθό και πως δεν πρέπει να επιβληθεί το «περιβαλλοντικό τέλος». Στην πρόταση της συμφώνησε το Ανυπότακτο Αγρίνιο, αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Γ. Παππάς της πλειοψηφίας και ο Βλ. Σφυρής. Εντέλει όμως η δημοτική πλειοψηφία απέφυγε να ταχθεί κατά του «περιβαλλοντικού τέλους»…

Αναλυτικότερα:
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γνωστοποιεί, έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος καθώς και στους οικείους ΟΤΑ Α’ βαθμού το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στους τελικούς χρήστες. Στη συνέχεια, «οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους, προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους. Για τον προσδιορισμό των τιμολογίων προς τους τελικούς χρήστες, οι πάροχοι λαμβάνουν υπόψη, πέραν του χρηματοοικονομικού κόστους, και το περιβαλλοντικό κόστος καθώς και το κόστος πόρου. Στα τιμολόγια κάθε παρόχου υπηρεσιών ύδατος αναγράφεται υποχρεωτικά, με διακριτό και εύληπτο τρόπο, το “περιβαλλοντικό τέλος”.

Το «περιβαλλοντικό τέλος»
Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος «προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες. Το ποσό των εισπραχθέντων περιβαλλοντικών τελών αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό που συστήνεται για την υλοποίηση των σχετικών Συμπληρωματικών Μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 12 (παρ. 5) του Π.Δ.51/2007. Από το ανωτέρω ποσό, το 2,5% παρακρατείται από τους παρόχους, για ίδιο λογαριασμό, με εξαίρεση τις πολυμετοχικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης που είναι «εισηγμένες» στο χρηματιστήριο, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ -0,31%, έναντι του κόστους παροχής των σχετικών υπηρεσιών».

Στις περιπτώσεις των συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ -0,31% ΑΕ ή άλλων παρόχων υπηρεσιών ύδατος, η ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού τέλους στα τιμολόγια αυτών των παρόχων πραγματοποιείται κατά τις περιόδους που ορίζονται στις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Προβλέπεται πως οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος υποχρεούνται να γνωστοποιούν ετησίως, στη Δ/νση Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το ύψος του εισπραχθέντος ποσού των αποδιδόμενων τελών στον Ειδικό Λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου.

Η είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες «γίνεται από τον οικείο ΟΤΑ Α’ βαθμού με την έκδοση σχετικών τιμολογίων, ανάλογα με την κατανάλωση κάθε χρήστη. Μετά την παρακράτηση του 2,5% για τις ανάγκες παροχής των σχετικών υπηρεσιών, ο οικείος ΟΤΑ Α’ βαθμού αποδίδει το υπόλοιπο ποσό των τελών υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό που συστήνεται για την υλοποίηση των σχετικών Συμπληρωματικών Μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 12 (παρ. 5) του Π.Δ. 51/2007». Τα έσοδα που προκύπτουν από τα περιβαλλοντικά τέλη «έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των Σχετικών Συμπληρωματικών Μέτρων που έχουν διαμορφωθεί στο εκάστοτε ισχύον Πρόγραμμα Μέτρων, βάσει των άρθρων 8 και 9 του Ν. 3199/2003».