O λαός στην εξουσία δεν μετανιώνει

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Όταν στις 18-10-1981 η “Βραδυνή” ήλπιζε πως ο λαός ενδεχομένως να μετανιώσει, όταν θα διαπίστωνε τα δεινά της πασοκικής λαίλαπας που έρχονταν, είχε την αφέλια να πιστέψει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλοτρίωνε τον λαό. Το ΠΑΣΟΚ όμως είχε έρθει για να μεταλλάξει την Ελληνική κοινωνία. Σαν μεταστατικός καρκίνος το ΠΑΣΟΚ εμπότισε με το δηλητήριό του την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή της χώρας. Για την ακρίβεια αντέστρεψε το σύστημα αξιών. Από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς περάσαμε στο μετεμφυλιακό κράτος της αριστεράς. Ακόμη και η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν τίποτε άλλο, από μια απομίμηση του ΠΑΣΟΚ γι΄αυτό και κυβέρνησε λιγότερα χρόνια στη διάρκεια της “Μεταπολίτευσης”. Όταν έχεις το αυθεντικό, δύσκολα θα προτιμήσεις την απομίμηση.

Βεβαίως αυτό που λέμε “λαός” και η συντριπτική πλειοψηφία του ήταν βούτυρο στο ψωμί του λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων. Ένας κόσμος ημιμαθής, πειναλέος, με έντονα κατάλοιπα ραγιαδισμού. Μπορεί με τα “αν” να μην γίνεται ιστορία, αλλά είναι μια βάσιμη υπόθεση πως αν ο Καραμανλής δεν είχε καταφέρει να μας βάλει στην ΕΟΚ τόσο γρήγορα μετά τη Χούντα και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε τους πακτωλούς δισεκατομμυρίων των επιδοτήσεων και των πακέτων, για να “μπουκώσει” τα στόματα, τα πράγματα πιθανότατα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.

Σημασία έχει ότι στο αίμα της Ελληνικής κοινωνίας μπήκε για τα καλά η διαφθορά, η αναξιοκρατία, ο λαϊκισμός. Θα περίμενε κανείς η χρεοκοπία του 2010 να δρούσε καταλυτικά στο καθεστώς των προηγούμενων 30χρόνων. Αλλά φευ! Η αρρώστια είχε κάνει πολλές μεταστάσεις. Μια από αυτές ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι έξι χρόνια μετά τη χρεοκοπία δεν γεννήθηκε τίποτα καινούργιο (πολιτικά, ηθικά, οικονομικά). Και έτσι η μεταπολίτευση καλά κρατεί… Βεβαίως κάπου υπάρχει και η Θεία Δίκη. Είναι νόμος της Φύσης πως ότι δεν προσαρμόζεται στις συνθήκες χάνεται. Αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα και με το Ελληκικό Κράτος και τους Έλληνες. Και επιπλέον το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, ο από ανατολάς εχθρός, είναι υπαρκτές απειλές!

Όσο για το χρέος και την παρουσία μας στην Ευρώπη, έστω ως προτεκτοράτο, αργά ή γρήγορα οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν ότι δεν αξίζει να χρηματοδοτούν το χυδαίο και διεφθαρμένο Ελληνικό κράτος, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των νταβατζήδων και τους χρεοκοπημένους δημόσιους οργανισμούς (ορισμένοι αρνούνται ακόμη να απογραφούν)… Αν δεν το καταλάβουν ανάλογη μεταχείριση θα ζητήσει και ο υπόλοιπος Ευρωπαϊκός Νότος και τότε το οικοδόμημα της Ε.Ε θα καταρρεύσει ολόκληρο…