Το Κοινωνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

39 Δομές ύψους πάνω από 30,3 εκατ. ευρώ
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει την κοινωνική πολιτική της, πιστή στη δέσμευσή της από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, για προστασία των πολιτών της, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με δράσεις ενημερωτικές, πρόληψης και προαγωγής της Υγείας.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 42 κεντρικές δράσεις (με δεκάδες άλλες υποδράσεις) συνολικού προϋπολογισμού 51.154,80 ευρώ, με την συνολική αυτή προσπάθεια να γίνεται, έχοντας στο πλευρό μας, πάνω από 125 φορείς και χιλιάδες εθελοντές, δίχως τους οποίους, τίποτα δε θα ήταν εφικτό.Μία ακόμα πτυχή της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» 39 νέων δομών συνολικού προϋπολογισμού 30.301.602 ευρώ και η δημιουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης.

Μόνος σκοπός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η ενημέρωση και παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους, επιπλέον εξασφαλίζει τη διαμονή και τη διατροφή σε αστέγους ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δημιουργεί κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο, δομές συσσιτίου, καθώς και κέντρα κοινότητας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας, με όποιον τρόπο μπορούμε, να άρουμε τις ανισότητες, να καταπολεμήσουμε την φτώχεια και τις επιπτώσεις από την πολυεπίπεδη κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας. Έχουμε εκπονήσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο που καλύπτει τις πτυχές καθημερινότητας των συμπολιτών μας, των προβλημάτων και των ζητημάτων Υγείας, με ζητούμενο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Νέες δομές – Παρατηρητήριο
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη συμπεριλάβει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» 35 νέες δομές συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 28 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσφάτως εντάχθηκαν και τέσσερα (4) νέα Κέντρα Κοινότητας ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 30,3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, δημιουργείται το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, βάσει του νόμου 4445/2016 που αφορά τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη και άλλες διατάξεις.
Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης
1. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης θα δημιουργηθεί στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποσκοπεί:
α. στην αποτελεσματική παρακολούθηση και στο συντονισμό των στόχων, που εξειδικεύονται στο πλαίσιο της ΠΕΣΚΕ,
β. στην ανάδειξη τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης,
γ. στη διαβίβαση στοιχείων και πληροφοριών στο ΕΓΠΣ του Εθνικού Μηχανισμού και
δ. στην αποτύπωση και χαρτογράφηση των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
2. Ως πυλώνας της κοινωνικής ένταξης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, το Παρατηρητήριο προωθεί ενδεικτικώς τις ακόλουθες δράσεις:
α. την εκπόνηση ετήσιας Περιφερειακής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης στην Περιφέρεια, με στόχο τη μελέτη των επιπτώσεων συγκεκριμένων πολιτικών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας,
β. την ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων και δεικτών παρακολούθησης των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων της ΠΕΣΚΕ, ιδίως σε ζητήματα, που άπτονται της ένταξης στην αγορά εργασίας και της ανάπτυξης οικονομικής δραστηριότητας,
γ. την παρακολούθηση και καταγραφή κοινωνικών φαινομένων, όπως ακραία φτώχεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ., και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων,
δ. την ανάπτυξη, επέκταση και διαχείριση πληροφοριακού συστήματος, ως διαδικτυακής πύλης καταγραφής της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης συγκεντρωτικών στοιχείων στατιστικού χαρακτήρα και αναφορών κοινωνικών φαινομένων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και δράσεων της περιφερειακής στρατηγικής, κόστους και ομάδων στόχου.
3. Κατά τα λοιπά, τα ζητήματα που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και το προσωπικό των Παρατηρητηρίων, ρυθμίζονται με τους Οργανισμούς των Περιφερειών, κατά τη διαδικασία του άρθρου 241 του ν. 3852/2010.

Αναλυτικά οι νέες δράσεις
Στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εντάχθηκαν οι συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιούνται και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας:
Πέντε (5) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία – ΚΔΗΦ,
Δύο (2) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ,
Έξι (6) Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο,
Τρεις (3) Δομές Αστέγων,
Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο (19)
Τέσσερις (4) Δομές Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας)
Δράσεις Υποστηριζόμενης Εκπαίδευσης Μαθητών με Αναπηρία
Δράσεις Στήριξης Εργαζόμενων Γονέων για τη φύλαξη Τέκνων
Δράσεις Στήριξης Εργαζόμενων Γονέων για τη φύλαξη Τέκνων με Αναπηρία.

Αναλυτική Παρουσίαση
Κέντρα Κοινότητας
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καλαβρύτων, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, συνολικό κόστος Πράξης 108.000 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, συνολικό κόστος Πράξης 120.960 ευρώ
Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας με Παράρτημα Ρομά, συνολικό κόστος Πράξης 220.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων, συνολικό κόστος Πράξης 488.160 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύργου, συνολικό κόστος Πράξης 362.880 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πηνειού, συνολικό κόστος Πράξης 369.504 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας με διευρυμένη δράση Παραρτήματος Στήριξης Ρομά Δήμου Ερυμάνθου, συνολικό κόστος Πράξης 196.560 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Ακτίου – Βόνιτσας, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Αχαΐας με Παράρτημα Ρομά, συνολικό κόστος Πράξης 357.264 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αιγιάλειας, συνολικό κόστος Πράξης 220.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, συνολικό κόστος Πράξης 313.200 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγρινίου, συνολικό κόστος Πράξης 483.840 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά Δήμου Ναυπακτίας, συνολικό κόστος Πράξης 311.040 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης με παράρτημα Προσφύγων, συνολικό κόστος Πράξης 330.800 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αμφιλοχίας, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ξηρομέρου, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θέρμου, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζαχάρως, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ.
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.
Ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. Κέντρα Ρομά, Κέντρα Μεταναστών κ.α.).
Περιλαμβάνουν: α) Πύλη Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, β) Διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, γ) Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών (συμβουλευτική υποστήριξη, συμβουλευτική αγωγή σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)

Δομές Αστέγων
Δομή Αστέγων Ανοικτό Ημέρας Δήμου Πατρέων, κόστους πράξης 538.200 ευρώ
Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου, κόστους 631.800 ευρώ
Δομές Αστέγων Δήμου Πατρέων Υπνωτήριο, κόστους 556.920 ευρώ.
Το οξυμένο πρόβλημα έλλειψης στέγης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και η συνεπαγόμενη αναγκαιότητα περαιτέρω εξειδίκευσης της πολιτικής για τους αστέγους, οδήγησε στην απόφαση οι συγχρηματοδοτούμενες δομές για άστεγους να αποτελέσουν αντικείμενο διακριτής πράξης, η οποία θα περιλαμβάνει Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι αναβαθμισμένες και θα υπάρχει πρόβλεψη για παροχή γευμάτων στα υπνωτήρια και μικρογευμάτων.

Δομές Παροχής
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αγρινίου, κόστους 416.520 ευρώ
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, κόστους 117.000 ευρώ
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ύψους 117.000 ευρώ.
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ήλιδας, κόστους 308.880 ευρώ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου Δήμου Ναυπακτίας, κόστους 290.160 ευρώ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θέρμου, κόστους 243.360 ευρώ
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πατρέων, κόστους 636.480 ευρώ.
Η συγκεκριμένη δράση αφορά δομές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2007-2013 και επανασχεδιάζονται στη βάση των συμπερασμάτων της αποτίμησης και με βάση τις τρέχουσες ανάγκες.
Δομή Σίτισης και βασικών αγαθών: Συνιστά συλλειτουργία των δομών των κοινωνικών παντοπωλείων και των δομών που παρείχαν συσσίτια. Στόχος της λειτουργίας των δομών είναι να λειτουργήσουν σε συνέργεια με το ΤΕΒΑ.
Κοινωνικά Φαρμακεία: Προγραμματίζεται η εκ νέου συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων. Η δράση αφορά στην παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία
Λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) ατόμων με αναπηρία από το Σύλλογο ΑμεΑ «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» στο Αγρίνιο, ύψους 288.000 ευρώ
Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) «ΑΜΕΑ ΜΑΧΗΤΕΣ» στην Πάτρα, ύψους 374.400 ευρώ
Λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) ατόμων με αναπηρία από το Σύλλογο ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» στη Ναύπακτο, ύψους 576.000,00
Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» στην Πάτρα, ύψους 396.000 ευρώ
«Εργαστήρι Παναγία Ελεούσα, Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) στο Αγρίνιο», ύψους 547.200 ευρώ.
Πρόκειται για συνέχιση της δράσης που συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑΝΑΔ και αφορά τη χρηματοδότηση των δικαιούχων για τη λειτουργία των παρακάτω δομών:
α) Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,
β) Λοιπά Κέντρα από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συναφών προς τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας.
Στόχοι είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ, στο Δήμο Ήλιδας, ύψους 119.103,14 ευρώ
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ, στο Δήμο Αγρινίου, ύψους 120.120 ευρώ.
Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πολιτική για τους ηλικιωμένους.
Τα ΚΗΦΗ παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ).

Επιπλέον δομές στην ΠΔΕ ύψους 14,3 εκατ. ευρώ
Επιπλέον, όπως παρουσιάστηκε κατά τη συνέντευξη, δημιουργούνται τρεις νέες Δομές και συγκεκριμένα Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), συνολικού προϋπολογισμού 6.549.165,73 ευρώ, ενώ θα παραδοθούν και δομές που ολοκληρώνονται στο επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά τις ΣΥΔ, πρόκειται για δομές για την μόνιμη διαβίωση- κατοικία για άτομα με νοητική στέρηση και ενδεχομένως κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες ή δευτερογενείς παθήσεις και ψυχικές διαταραχές. Παρέχουν οργανωμένα όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης για ανεξάρτητη διαβίωση των φιλοξενούμενών τους όπως υγιεινή, ασφαλή άνετη διαμονή, συνεχή ιατρική φροντίδα, μέριμνα για ασφαλή μετάβαση και επιστροφή από το χώρο εργασίας τους κ.λπ.
ΣΥΔ του Συλλόγου Αλκυόνη στο Δήμο Ναυπακτίας, προϋπολογισμού 1.925.573,29 ευρώ
ΣΥΔ για άτομα με νοητική υστέρηση στο Δήμο Πατρέων, προϋπολογισμού 2.679.027,44 ευρώ
ΣΥΔ – Οικοτροφείων του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Δήμο Αγρινίου, προϋπολογισμού 1.944.565 ευρώ.
Επιπλέον, θα παραδοθούν τέσσερα νέα έργα ύψους 7.808.296 ευρώ:
Κατασκευή Νέας μονάδας Σπαστικών Παίδων – Κέντρο ημερήσιας Φροντίδας Πατρών, ύψους 1.792.365 ευρώ
Κατασκευή νέου διωρόφου κέντρου αποθεραπείας – αποκατάστασης ημερησίας νοσηλείας & διημέρευσης – ημερησίας φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Αγρίνιο, ύψους 2.819.856,01 ευρώ
Νέο διώροφο κτίριο με υπόγειο για άτομα με νοητική υστέρηση στο Δήμο Πατρέων ύψους 2.436.075 ευρώ.
Προσθήκη νέας πτέρυγας στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου, ύψους 760.000 ευρώ.