Πιέζουν οι δανειστές για τα υδροηλεκτρικά

Την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, επαναφέροντας ουσιαστικά το σχέδιο για πώληση της “μικρής ΔΕΗ”, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση μέσω των τεχνικών κλιμακίων. Η σχετική επιβεβαίωση για την υπόδειξη των δανειστών ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη.

Ο κ. Παναγιωτάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τόνισε χαρακτηριστικά: «Πώληση μονάδων, όπως λένε οι ίδιοι (σ.σ. θεσμοί), πάλι δεν οδηγεί πουθενά, διότι δεν υπάρχει τέτοια επάρκεια κατ’ αρχάς σε μονάδες, ειδικά στα υδροηλεκτρικά που ζητούν. Τα υδροηλεκτρικά δεν μπορούν να παράξουν τόση ενέργεια ώστε να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο πελατολόγιο και να βγάλουν και κέρδος». Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παναγιωτάκης, αφενός, έκανε γνωστό ότι οι δανειστές άνοιξαν στις συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ το θέμα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων για την απελευθέρωση της αγοράς και αφετέρου, παρουσίασε τα επιχειρήματα που αναπτύσσει η εταιρία για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Με την προαναφερόμενη δήλωσή του μάλιστα υποστήριξε ότι ακόμη και μονάδες να δοθούν, όπως τα υδροηλεκτρικά, δεν αρκούν σε ανταγωνιστή για να φτιάξει ανταγωνιστικά τιμολόγια και να πάρει και πελατολόγιο. Ο κ. Παναγιωτάκης συμπλήρωσε λίγο αργότερα τα επιχειρήματα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο σκέλος της αναποτελεσματικής μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος, που φέρνει η πώληση μονάδων: «Το μέγα πρόβλημα αυτή τη στιγμή της ΔΕΗ είναι ότι παράγει πολύ λιγότερο από αυτό που πουλάει, που σημαίνει ότι αναγκάζεται και αγοράζει για να πουλήσει. Για να φτάσει η ΔΕΗ στο 50%, εάν δεν εξαιρεθούν ορισμένα τμήματα της πελατείας, τα οποία ούτως ή άλλως παραμένουν στη ΔΕΗ, όπως είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές, όπως είναι η υψηλή τάση κ.λπ., θα πρέπει οι ανταγωνιστές μας μέχρι το 2020 να πάρουν πάνω από 4,5 εκατ. ρολόγια (μετρητές). Αυτή τη στιγμή έχουν κάτω από 150.000. Δεν νομίζω ότι είναι στη στρατηγική ή στις δυνατότητες κανενός από τους ανταγωνιστές μας να επενδύσουν, να οργανωθούν, να ρισκάρουν και να δημιουργήσουν αυτούς τους μηχανισμούς και να πάρουν τα 4,5 εκατ. ρολόγια, δηλαδή καταναλωτές», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Το φράγμα της ΔΕΗ στο Καστράκι
Το φράγμα της ΔΕΗ στο Καστράκι

Σε ότι αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι πλέον φανερό πως δεν οδηγούν στο επιθυμητό για τους Θεσμούς αποτέλεσμα και οι πιέσεις εκ μέρους τους είναι ασφυκτικές για την πώληση μονάδων σε ποσοστό που να αντιστοιχεί στο 40% της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ.H κυβέρνηση αναγνωρίζει την αδυναμία επίτευξης των δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ μέσω των ΝΟΜΕ. Αυτό που πλέον φαίνεται να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς είναι η αξιολόγηση των ΝΟΜΕ να μη γίνει τον Ιούνιο, όπως ζητούν οι πιστωτές, αλλά τον Δεκέμβριο του 2017, ώστε η διαδικασία πώλησης των μονάδων να μεταφερθεί για το 2018. Σε κάθε περίπτωση, η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ θα αναφέρεται ρητά στη συμφωνία με τους πιστωτές, ως εναλλακτικό δομικό μέτρο στην περίπτωση που τα ΝΟΜΕ αξιολογηθούν ως αναποτελεσματικά. Η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ αποτυπώνεται εμμέσως και στην προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Πρώτον, να διευκρινίσω ότι οι συζητήσεις που γίνονται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ξεφεύγουν του πλαισίου της συμφωνίας με τους θεσμούς», είπε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στους βουλευτές για τα ανοικτά θέματα διαπραγμάτευσης και συνέχισε: «Είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, η χώρα μας καλείται να ανοίξει την αγορά ενέργειας και είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη χώρα, που η αγορά ενέργειας παραμένει με τόσο μεγάλη συμμετοχή μιας εταιρείας», παραπέμποντας εμμέσως στη μεγάλη εκκρεμότητα με την Κομισιόν και την απόφασή της για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία έχει πάρει νέες διαστάσεις μετά την πρόσφατη έφοδο της DGcomp στα γραφεία της επιχείρησης και την εν εξελίξει έρευνα περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Ο κ. Σταθάκης, υπαινίχθηκε χωρίς να κάνει δημόσια αναφορά ότι η πρόταση των δανειστών για πώληση μονάδων είναι ουσιαστικά η ίδια με εκείνη της «μικρής ΔΕΗ» που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μικρή ΔΕΗ οδηγεί την παραγωγή της στο 30% από 50% που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές».

με πληροφορίες από το euro2day.gr