Μετά τη Λεπενού… καιρός να επιβραβευτούν οι τίμιοι παραγωγοί

Αν αυτή είναι η εικόνα ενός χωριού, μπορεί εύκολα υποθέσει κανείς τι συμβαίνει σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την Ελλάδα. Στο βαθμό που στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την “Ύπαιθρος Χώρα” είναι ακριβή, μόνο στη Λεπενού 8.300 δηλωμένα μοσχάρια είναι ανύπαρκτα. Φανταστείτε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα ανύπαρκτα μοσχάρια σε όλη την Ελλάδα. Οι διαστάσεις της παρανομίας δείχνουν ότι ενδεχομένως δεν μιλάμε για κτηνοτρόφους που έχουν 100 μοσχάρια και δήλωσαν 120, αλλά για περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν 20 και δήλωσαν 200.

Και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πως να υπάρξει πρωτογενής παραγωγή; Όταν βρίσκονται κάποιοι επιτήδειοι να καρπώνονται μεγάλες επιδοτήσεις έχοντας στην πραγματικότητα μηδαμινό αριθμό ζώων. Γιατί σίγουρα υπάρχουν και κτηνοτρόφοι που παράγουν και αληθινές δηλώσεις κάνουν. Αυτοί όμως είναι μάλλον μειοψηφία και σίγουρα στο περιθώριο. Αν θέλουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτές τις καταστάσεις, κάποια στιγμή θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πριμοδοτηθεί ο τίμιος παραγωγός! Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, όταν επιστραφούν οι παράνομες επιδοτήσεις, να μοιραστούν σε όσους ελέγχθηκαν και αποδείχθηκε πως οι δηλώσεις τους ήταν σωστές. Μόνο έτσι θα μπει τάξη, όταν ο άλλος δεν θα κοιτάει πως θα αποφύγει τον έλεγχο, αλλά όταν θα παρακαλάει να του γίνει ο έλεγχος για να αποδείξει τη τιμιότητά του.

Επίσης, το άλλο συμπέρασμα αυτής της ιστορίας είναι ότι μόνο με καθολικούς και όχι με δειγματοληπτικούς είναι δυνατόν, να ξεχωρίσει η ήρα απ’ το στάρι…