Μια σειρά “κακών” σε ένα πρωτότυπο και αξιόλογο πείραμα

Του Δημήτρη Παπαδάκη

«Οι κακοί του Σαίξπηρ» έκαναν προχθες πρεμιέρα στην Πειραματική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη σε δέκα μονολόγους από τους “κακούς” ήρωες των Σαιξπηρικών έργων. Η πρωτοτυπία της παράστασης έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζεται σε ένα πρωτότυπο σκηνικό, τον τέταρτο όροφο των Καπναποθηκών Παπαστράτου, και με ένα τρόπο περιπατητικό, όπου ο θεατής μετακινείται από τη μια σκηνή στην άλλη. Πρόκειται για το χώρο, όπου έχει μεταφερθεί το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ και έχει διαμορφωθεί ανάλογα για τις ανάγκες της παράστασης.

Η ιδιαιτερότητα του χώρου προσδίδει σε συνδυασμό με την πολύ καλή επιλογή των σκηνικών της κάθε επιμέρους σκηνής μια μοναδική ατμόσφαιρα στην παράσταση. Την ατμόσφαιρα αυτή επιτείνει η κίνηση του θεατή από σκηνή σε σκηνή, μέσα στον “λαβύρινθο” που έχει δημιουργηθεί στον τέταρτο όροφο των Καπναποθηκών Παπαστράτου. Είναι ο λαβύρινθος της “κακότητας” που διηγείται και εξερευνεί ο Σαίξπηρ στο σκοτεινό ασυνείδητο των «κακών» του ηρώων, όταν για παράδειγμα ο Μάκμπεθ δολοφονεί τον κοιμισμένο Ντάνκαν ή όταν ο Ιάγος δολοπλοκεί για να πάρει εκδίκηση για την προαγωγή του Κάσσιου.

Ο Νόθος από τον “Βασιλιά Ιωάννη”, οι Μάγισσες από τον “Μάκμπεθ”, ο Μάκμπεθ, ο Ιάγος από τον “Οθέλλο”, ο Σάυλοκ από τον “Έμπορο της Βενετίας”, η Λαίδη Μάκμπεθ, ο Εδμόνδος από το “Βασιλιά Λήρ”, ο Ριχάρδος ο Γ’ και ο Κλαύδιος από τον “Άμλετ”, που παρουσιάζονται στην παράσταση, απαιτούν από το θεατή μια καλή εποπτεία του Σαιξπηρικού έργου, αλλά και τεταμένη την προσοχή του, λόγω των εναλλαγών των σκηνών. Ωστόσο οι ερμηνείες των συντελεστών έρχονται να “κουμπώσουν” με το ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα της παράστασης και να κρατήσουν σε μεγάλο βαθμό την προσοχή του θεατή.

Μια τέτοιου είδους παράσταση δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο Αγρίνιο και αξίζει ο καθένας να τιμήσει το καλόγουστο πείραμα που γίνεται από τους συντελεστές της, παρά το γεγονός ότι η υποκειμενική ματιά του καθενός -όπως και του γράφοντος- θα εντοπίσει και ατέλειες, που όμως δεν είναι ικανές να χαλάσουν τη συνολική εικόνα της αξιοπρόσεκτα καλής προσπάθειας που γίνεται.

View post on imgur.com