Προβληματισμοί και αντιπαραθέσεις για τον βιολογικό και την ύδρευση από Καστράκι

Η εμπλοκή στο έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και τα έργα ΕΣΠΑ της ΔΕΥΑ Αγρινίου για την υδροδότηση από το Καστράκι των πρώην καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο αποτέλεσαν την αφορμή για αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε η ερώτηση του Δ. Τραπεζιώτη σχετικά με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει τις αποφάσεις της ΔΕΥΑ Αγρινίου σχετικά με την παραλαβή των μελετών που έγιναν δωρεάν για την «Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης Καστράκι – Σπολάιτα Φάση Α και Φάση Β». δημοτικό συμβούλιοΟ Γ. Παπαναστασίου απάντησε πως η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει κάνει προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης να ακυρώσει τις σχετικές αποφάσεις της ΔΕΥΑ και επανέλαβε την κριτική που έχει κάνει σε βάρος του Π. Μοσχολιού σχετικά με το γεγονός ότι επιλέχθηκε πρώτα να γίνει η επέκταση του δικτύου ύδρευσης στους πρώην δήμους και να μην γίνει αντικατάσταση του αγωγού που φέρνει το νερό από το Καστράκι μέχρι το Αγρίνιο. Nα σημειωθεί πάντως παρενθετικά ότι το έργο για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης προς τους οικισμούς των πρώην Δήμων Παραβόλας, Αγγελοκάστρου, Αρακύνθου και Μακρυνείας , που κόστισε σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε, σήμερα είναι ουσιαστικά μη λειτουργικό. Ανέφερε μάλιστα ο Γ.Παπαναστασίου πως το έργο για την αντικατάσταση του αγωγού από το Καστράκι μέχρι το Αγρίνιο εκτιμάται στα 18 έως 20 εκατ. ευρώ και πως ο ίδιος έχει κάνει συναντήσεις στην Αθήνα με αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση χρηματοδότησης. Και επιτέθηκε στον Π. Μοσχολιό για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μελέτες για το συγκεκριμένο έργο καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος ισχυρίζονταν πως το έργο θα μπορούσε να γίνει από το ταμείο της ΔΕΥΑ (3 εκατ. ευρώ) όταν κοστίζει πολλαπλάσια χρήματα. Ο Π. Μοσχολιός απάντησε λέγοντας ότι στην θητεία του σε συνδυασμό και με τα άλλα έργα που είχαν από το δήμο στο ΕΣΠΑ δεν υπήρχε η δυνατότητα ένταξής του έργου της αντικατάστασης του αγωγού από το Καστράκι. Κάλεσε μάλιστα τον δήμαρχο να προχωρήσει από τα χρήματα της ΔΕΥΑ Αγρινίου τουλάχιστον τουλάχιστον την πρώτη φάση του έργου… Στη συζήτηση παρενέβη και ο Κ. Ρόκος σχολιάζοντας δηκτικά ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ (Παπαναστασίου – Σκορδόπουλος) ως μηχανικοί σίγουρα γνώριζαν τις διατάξεις του νόμου για τις δωρεάν μελέτες, ωστόσο δεν μπόρεσαν να τις εφαρμόσουν…

Όσον αφορά την εμπλοκή που παρατηρείται στο έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράστηκε η ανησυχία για την τύχη του έργου. Στη σχετική ερώτηση από την πλευρά του “Ανυπότακτου Αγρινίου” για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε πως το θέμα είναι πλέον κυρίως νομικό εξαιτίας των ενστάσεων και των αντικρουόμενων συμφερόντων εργολάβων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το έργο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης απλώς θα καθυστερήσει. Ο Π. Μοσχολιός εκτίμησε ότι ο δήμος “παγιδεύτηκε” από τις προσφυγές που έχουν γίνει και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απραξία στην εξέλιξη του διαγωνισμού τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2015. Διερωτήθηκε μάλιστα με νόημα για ποιο λόγο δεν προσέφυγε η ΔΕΥΑ Αγρινίου ακόμη και στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακύρωσε την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη. “Αφήσατε εργολάβο να προσφύγει κατά της απόφασης…” ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι οι αποφάσεις της ΔΕΥΑ και της Επιτροπής Διαγωνισμού ήταν ομόφωνες και μετά από σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου.