Σύσκεψη για την ελιά Καλαμάτας – Ξανά στον Εθνικό Κατάλογο ;

Κερδίζει έδαφος και πάλι στους κόλπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρoφίµων, η ένταξη της Ελιάς Καλαµάτας στον Εθνικό Κατάλογο. Το θέµα ανακίνησε ο γενικός γραµµατέας Νίκος Αντώνογλου, µε ενέργειες του οποίου «ξεκλείδωσε» η ένταξη της Ελιάς Καλαµάτας στον Εθνικό Κατάλογο, τον περασµένο ∆εκέµβριο, έπειτα από πιέσεις επιχειρηµατικών κύκλων του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίοι διαµαρτύρονται για περιστατικά απόσυρσης ελιάς ποικιλίας Καλαµών από ξένα ράφια, λόγω της σύγχυσης που δηµιουργεί η νοµοθεσία για το ΠΟΠ.

Πλέον, θεωρείται ότι οι όποιες αντιστάσεις έχουν αµβλυνθεί, οι αντιδράσεις από τη µεσσηνιακή πρωτεούσα καµφθεί έως ένα βαθµό και οι συνθήκες ωριµάσει για µια εκ νέου εγγραφή.Πλέον, θεωρείται ότι οι όποιες αντιστάσεις έχουν αµβλυνθεί, οι αντιδράσεις από τη µεσσηνιακή πρωτεούσα καµφθεί έως ένα βαθµό και οι συνθήκες ωριµάσει για µια εκ νέου εγγραφή. Υπενθυµίζεται, ότι η απόφαση που δηµοσιεύτηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως στις 16 ∆εκεµβρίου 2016, φέροντας την υπογραφή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ακυρώθηκε λίγες ηµέρες µετά και πιο συγκεκριµένα στις 21 ∆εκεµβρίου 2016, µε απόφαση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, η οποία γνωστοποιήθηκε µε µια λιτή ανακοίνωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Αποστόλου επέλεξε τότε να ακυρώσει επί της ουσίας τις ενέργειες Αντώνογλου και την υπογραφή του πολιτικού του υφιστάµενου Βασίλη Κόκκαλη, γιατί θεώρησε ότι ενήργησαν κατά κάποιο τρόπο «µονοµερώς», παρακάµπτοντας τον ίδιο, αλλά το κυριότερο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος που είχε ξεκινήσει το υπουργείο µε τους φορείς της επιτραπέζιας ελιάς, µεταξύ αυτών και εκπροσώπων του κλάδου από το νοµό Μεσσηνίας.Πλέον, θεωρείται ότι οι όποιες αντιστάσεις έχουν αµβλυνθεί, οι αντιδράσεις από τη µεσσηνιακή πρωτεούσα καµφθεί έως ένα βαθµό και οι συνθήκες ωριµάσει για µια εκ νέου εγγραφή της Ελιάς Καλαµάτας στον Εθνικό Κατάλογο, κάτι που διεφάνη ξεκάθαρα σε σύσκεψη που έγινε στη Βάθη, προ λίγων εβδοµάδων.

Σ’ αυτήν συµµετείχαν υπό το Νίκο Αντώνογλου, εκπρόσωποι από την ΠΕΜΕΤΕ, την ∆ιεπαγγελµατική Ελιάς, τη ∆ιεπαγγελµατική Ελαιολάδου, Αγροτικών Συνεταιρισµών από Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Λιβανάτες, Μεσσηνία, Λακωνία, χωρίς όµως το παρόν να δίνει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο οποίος διαφωνεί κάθετα µε τους σχεδιασµούς Αντώνογλου. Στη σύσκεψη κυριάρχησε η άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει η εγγραφή της Ελιάς Καλαµάτας στον Εθνικό Κατάλογο, µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκο Προκοβάκη, να στέκεται ίσως στο «σηµείο-κλειδί» της υπόθεσης. Που δεν είναι άλλο, από την ανάγκη αυστηρής εφαρµογής της ινχηλασιµότητας και επιβολής της µε νόµο, στην περίπτωση που τελικά µπει και πάλι η Ελιά Καλαµάτας στον Εθνικό Κατάλογο. Σηµειωτέον ότι η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζοµπόλη διαφωνεί κάθετα µε µια τέτοια απόφαση, καθώς θεωρεί ότι «θα αποβεί µελλοντικά εις βάρος των ελλήνων παραγωγών ελιάς Καλαµών».

πηγή : agronews.gr