Διαξιφισμοί Παπαναστασίου – Τραπεζιώτη για το ΒΙΟ.ΠΑ και απορίες

Μπαίνουν εμπόδια στη διεκδίκηση για το ΒΙΟ.ΠΑ ή αυτή δεν γίνεται με ενδεδειγμένο τρόπο;
Το θέμα της δημιουργίας Βιομηχανικού Πάρκου στο Αγγελόκαστρο τέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης “Ανατροπή Τώρα” Δημήτρη Τραπεζιώτη. Και τη συζήτηση που έγινε με τον δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου προέκυψαν αρκετοί διαξιφισμοί μεταξύ των δύο, κυρίως όμως προέκυψαν αρκετές απορίες για την εξέλιξη του θέματος.

Ο Δ. Τραπεζιώτης με την ερώτησή του ουσιαστικά κατηγόρησε το δήμαρχο Αγρινίου για λάθος χειρισμούς στο θέμα. Με αφορμή, όπως είπε, την αναφορά του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα πως υπάρχουν παρκαρισμένα χρήματα στο ΕΣΠΑ για το ΒΙΟ.ΠΑ του Αγρινίου, ρώτησε αν ο δήμος έχει προχωρήσει σε σχετική μελέτη ή προμελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας για τη δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ και τη σύσταση φορέα διαχείρισης του ΒΙΟ.ΠΑ. Ακόμη ο Δ. Τραπεζιώτης εμφανίστηκε να γνωρίζει το περιεχόμενο της απάντησης που έδωσε η ΕΤΑΔ στο αίτημα του δήμου Αγρινίου για παραχώρηση έκτασης 240στρ. στην περιοχή του Αγγελοκάστρου και σημείωσε πως η απάντηση είναι αρνητική. Διερωτήθηκε μάλιστα αν η δημοτική αρχή Αγρινίου ενεργεί στο θέμα αυτό με άγνοια ή με όρους επικοινωνιακούς. Τέλος απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Αγρινίου ανέφερε πως χρειάζεται εξειδίκευση στο κατώτερο επίπεδο, όσον αφορά τη χωροθέτηση του χώρου που διεκδικεί ο δήμος στο Αγγελόκαστρο και πως δεν αρκεί η αναφορά του στο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου τόνισε πως η απάντηση που έλαβε ήταν υπάρχει χωροθέτηση στο χωροταξικό σχεδιασμό και να αποχαρακτηριστούν οι χώροι που προβλέπονται για ΒΙΟ.ΠΑ στο ΓΠΣ Αγρινίου. Ο Γ. Παπαναστασίου σημείωσε πως με παρέμβαση του δήμου τόσο η χωροθέτηση του ΒΙΟ.ΠΑ όσο και η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό εντάχθηκαν στο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας της Περιφέρειας, ενώ εκτίμησε πως ο αποχαρακτηρισμός των ΒΙΟ.ΠΑ που προβλέπονται στο ΓΠΣ Αγρινίου -που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να γίνει πριν το 2018, επειδή το ΓΠΣ δεν μπορεί να αναθεωρηθεί πριν την πενταετία- δεν επηρεάζει το θέμα, αφού ο χώρος που προτείνεται για ΒΙΟ.ΠΑ στο Αγγελόκαστρο είναι εκτός ΓΠΣ. Μάλιστα ανέφερε πως έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κτηματικής, αλλά δεν κατέστη ακόμη δυνατόν. Ακόμη απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν μελέτες σε χώρους που δεν είναι στην ιδιοκτησία του δήμου εξηγώντας πως τέτοιες δεν είναι επιλέξιμες. Τέλος κάλεσε τον Δ. Τραπεζιώτη να στηρίξει τη διεκδίκηση του δήμου και να μην βάζει τρικλοποδιές. Ο Δ. Τραπεζιώτης απάντησε πως δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα και διευκρίνισε πως η ερώτηση του είχε να κάνει με τη σύνταξη των απαρραίτητων μελετών, εμφανίστηκε μάλιστα να μην πείθεται από τις απαντήσεις του δημάρχου Αγρινίου.

Από την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πάντως αφήνει αρκετές απορίες τόσο για το αν με τον όρο για αποχαρακτηρισμό των ΒΙΟ.ΠΑ του ΓΠΣ μπαίνουν προσκόμματα στη διαδικασία από την πλευρά του δημοσίου, όσο και για το αν η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι τώρα πέρα από τη διεκδίκηση της παραχώρησης του χώρου στο Αγγελόκαστρο είναι η ενδεδειγμένη.