Στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ η Β φάση του αποχετευτικού του πρώην δήμου Οινιάδων και Αιτωλικού

Στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ εντάχθηκε το έργο που αφορά τη Β φάση του αποχετευτικού Κατοχής και Νεοχωρίου, καθώς και η ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων Αιτωλικού και Κεφαλοβρύσου του Δήμου Μεσολογγίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.525.184€ και δικαιούχος του είναι ο δήμος Μεσολογγίου. Το έργο ξεκίνησε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί στην τρέχουσα με ορίζοντα το τέλος του 2019. Ασφαλώς το έργο είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας σε μία ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή όπως αυτή του πρώην δήμου Οινιάδων και του Αιτωλικού.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου
Η πράξη αφορά στα έργα αποχέτευσης λυμάτων των δύο μεγαλύτερων οικισμών του (πρώην) Δήμου Οινιάδων, δηλ. των οικισμών Κατοχής και Νεοχωρίου, καθώς και την ολοκλήρωση των δικτύων ακαθάρτων του Κεφαλόβρυσου της Δ.Ε. Αιτωλικού.
Αναλυτικότερα, η παρούσα Β ΦΑΣΗ της πράξης περιλαμβάνει:
ΥΠΟΕΡΓΟ 1- ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ: Ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου λυμάτων Κατοχής και του καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς προς την υφιστάμενη κοινή Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών Κατοχής και Νεοχωρίου (ΕΕΛ Οινιάδων). Το συνολικό μήκος των αγωγών αποχέτευσης λυμάτων ανέρχεται σε 16.395 m σωλήνων, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού μεταφοράς και καλύπτει το 100% της δομημένης και εντός του σχεδίου οικισμού περιοχής. Επίσης περιλαμβάνονται δύο (2) αντλιοστάσια. Στην παρούσα Β ΦΑΣΗ και μέχρι 31/12/2015 θα κατασκευαστούν 9.151,50 μ. αγωγών βαρύτητας και 2.000 μ. καταθλιπτικού αγωγού στο σύνολο του δικτύου, 221 φρεάτια D400 και 2 αντλιοστάσια.
ΥΠΟΕΡΓΟ 2- ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ: Εκπόνηση μελέτης ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου του οικισμού Νεοχωρίου στα τμήματα τα οποία δεν έχει εκπονηθεί μελέτη.
ΥΠΟΕΡΓΟ 3- ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ: Κατασκευή του έργου αποχέτευσης λυμάτων Νεοχωρίου μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω μελέτης. Προβλέπεται η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου Νεοχωρίου σε μία έκταση 50 εκταρίων, μήκους περίπου 8 km.
ΥΠΟΕΡΓΟ 4- ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ: Ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων από τη ΔΕΗ.
ΥΠΟΕΡΓΟ 5- ΑΓΟΡΑ ΓΗΣ: Αγορά των οικοπέδων για την κατασκευή των αντλιοστασίων.
ΥΠΟΕΡΓΟ 6- ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ: Κατασκευή του συνόλου των εσωτερικών αγωγών ακαθάρτων στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου και στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Κεφαλόβρυσου, των εξωτερικών καταθλιπτικών αγωγών μεταξύ των περιοχών Κεφαλόβρυσου και Αγ. Ιωάννη Κεφαλόβρυσου και κατασκευή των δύο αντλιοστασίων για τη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου.
ΥΠΟΕΡΓΟ 7 – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Περιλαμβάνει αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες κατά την κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων, από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.

Παραδοτέα πράξης
– Ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης οικισμού Κατοχής. Στη Β’ φάση της πράξης θα κατασκευαστούν: 9.151,50 μ.μ αγωγών βαρύτητας, 2.000,00 μ.μ καταθλιπτικού αγωγού, 221 φρεάτια D400, 2 αντλιοστάσια.
– Εγκεκριμένη μελέτη ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου του οικισμού Νεοχωρίου στα τμήματα τα οποία δεν έχει εκπονηθεί μελέτη
– Κατασκευασμένο δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων Νεοχωρίου μετά την υλοποίηση της ανωτέρω μελέτης σε μία έκταση 50 εκταρίων, μήκους περί τα 8km.
-Ολοκληρωμένο αποχετευτικά δίκτυο στο Κεφαλόβρυσο και στον Αγ. Ιωάννη Κεφαλόβρυσου συνολικού μήκους 2.121 μέτρων και εξωτερικό αποχετευτικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων οικισμών, όπως και μελλοντική σύνδεση της περιοχής Χαλίκι Κεφαλόβρυσου, συνολικού μήκους 1.206 μέτρων. Περιλαμβάνονται και 2 Α/Σ ολοκληρωμένα και λειτουργικά στο Κεφαλόβρυσο.