Χάραξη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για το ακτινίδιο ζήτησε ο Αποστόλου

Στην ανάγκη χάραξης εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αγορά του ακτινιδίου, που αποτελεί μια υποσχόμενη αγορά για τη χώρα μας, με μεγάλες προοπτικές, αλλά και στην απαραίτητη προϋπόθεση, η Διεπαγγελματική Ακτινιδίου, (που λειτουργεί άτυπά περιμένοντας την αναγνώριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου), να βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμφώνησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, με εκπροσώπους του τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με φορείς του αγροτικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, επισήμανε ότι θα φροντίσει, ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να αναγνωριστεί άμεσα η Διεπαγγελματική Ακτινιδίου και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σχετικού κέντρου, αλλά και ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και του φορέα για την ημερομηνία κοπής του φρούτου.Για τις ποσότητες ακτινιδίου που δεσμεύτηκαν, αφού διαπιστώθηκε ότι η κοπή τους έγινε νωρίτερα του επιτρεπομένου χρονικού ορίου, ο κ. Αποστόλου υποσχέθηκε στους παραγωγούς ότι δεν πρόκειται να διοχετευθούν στην ελληνική, ούτε και σε όποια άλλη αγορά.

Από την πλευρά του, το μέλος της Διεπαγγαλματικής ακτινιδίου, Δημήτρης Μανώσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας και πρόεδρος της «ΖΕΥΣ Ακτινίδια» ζήτησε από τον υπουργό, οι συγκεκριμένες ποσότητες να καταστραφούν και να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα σε όλους εμπλεκόμενους και στους παραγωγούς, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η πρακτική των επιτηδείων μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τον κλάδο μας, που έχει τρομερές προοπτικές και καλή φήμη διεθνώς».

Για τη δημιουργία Κέντρου Ακτινιδίου, ο κ. Μανώσης υπενθύμισε ότι στα προηγούμενα χρόνια είχε κατατεθεί σχετική πρόταση για εγκατάστασή του στην Κατερίνη, ενώ υπογράμμισε την έλλειψη ερευνητικής δυναμικής στον τομέα του ακτινιδίου, γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία να «στραφεί στο εξωτερικό» όπως είπε.Μεταξύ άλλων, ο κ. Μανώσης αναφέρθηκε στην ανάγκη τα εξαγόμενα ακτινίδια να φεύγουν από τη χώρα μας συσκευασμένα και τυποποιημένα, ώστε να είναι ιχνηλάσιμα και να προστατεύεται έτσι η φήμη καλής ποιότητας που έχει η χώρα μας.

Τόνισε επίσης, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να απορροφήσει άλλες ποσότητες και για αυτό είναι ανάγκη να βρεθούν «βαλβίδες εκτόνωσης» σε νέες αγορές, όπως η Ν. Κορέα, η Ταϊβάν και η Βραζιλία. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον κ. Αποστόλου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε διακρατικό επίπεδο, ώστε να υπογραφούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα άμεσα και έτσι να προχωρήσουν οι εξαγωγές.Επιπλέον, ο κ. Μανώσης αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών σε ψυγεία και διαλογητήρια, σημειώνοντας ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 200.000 τόνους, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι είναι δυναμικότητας μέχρι 120.000 τόνους μέγιστο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να υπάρξει μέριμνα ή και ρύθμιση, ώστε οι υποδομές των ανενεργών συνεταιρισμών να περάσουν στους υγιείς φορείς τουτ αγροτικού χώρου. Για το θέμα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη συζήτηση με τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ, ώστε περιουσία χρήσιμη για τους ενεργούς Έλληνες παραγωγούς να «μην ξεπουληθεί, να μην χαθεί».Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι με το ακτινίδιο, ζήτησαν να γίνει ταυτοποίηση του βακτηριδίου που χτυπά τις καλλιέργειες (σε πολύ μικρή έκταση στην Ελλάδα), ώστε, όπως είπαν «να ξέρουμε από τι και πώς θα προφυλαχτούμε».

πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ