Πλαίσιο χωρίς ακόμη σαφείς ενδείξεις για τα Τμήματα του Αγρινίου

-Πλαίσιο συνεργασιών/συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ έθεσε ο Κ. Γαβρόγλου
-Άγνωστη μέχρι στιγμής η στάση του Πανεπιστημίου Πατρών

Συνέντευξη Τύπου για τις “διεργασίες που συντελούνται μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στο πλαίσιο του ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας” παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Υπ. Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Στο πλαίσιο αυτό η βασικότερη εξαγγελία του Υπουργού ήταν ότι στις αρχές του 2018 αναμένεται να οριστεί η διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η οποία θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες της μεταβατικής περιόδου. Όσον αφορά τις συνεργασίες ή και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ήδη έχουν συγκροτηθεί επιτροπές που έχουν αναλάβει να υποβάλουν προτάσεις για έναν πενταετή σχεδιασμό στο υπουργείο. Πρόκειται για συνέργειες μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας καθώς επίσης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

-Άγνωστο αν θέλουν να συνεργαστούν Πανεπιστήμιο Πατρών και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
-“Δεν επιβάλλουμε σε κανέναν τίποτε”
Ειδήσεις που να αφορούν άμεσα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου και τα Τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι δεν προέκυψαν. Ως γνωστόν το μόνο που έχει προκύψει μέχρι τώρα αφορά την Επιτροπή που συστάθηκε “για τη μελέτη των δυνατοτήτων και της μετεξέλιξης των Σχολών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Μεσολόγγι”. Κίνηση που φαίνεται ότι έγινε μονομερώς από το Υπ. Παιδείας και αποκλειστικά για τα τμήματα του Μεσολογγίου. Ωστόσο αξίζει κανείς να παρατηρήσει ότι μέχρι στιγμής τέτοια επιτροπή που να αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο συνολό τους δεν έχει προκύψει. “Ο λόγος που δεν τις έχουμε συστήσει τις Επιτροπές” ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κ. Γαβρόγλου “είναι επειδή δεν μας έχει έρθει “από κάτω” το αίτημα για να συστήσουμε Επιτροπή.” Και στη συνέχεια πρόσθεσε: “αν κάποια Πανεπιστήμια θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν, ας συνεχίσουν ως έχουν. Πολλά ΤΕΙ που θέλουν να συνεχίσουν ως έχουν, ας συνεχίσουν ως έχουν. Αν όμως τα Πανεπιστήμια μας στείλουν πενταετή στρατηγική, τότε για οτιδήποτε κάνουμε ως προς τη στρατηγική τους, θα θέλαμε εκεί να συμπεριλαμβάνεται και το τι σκέφτονται για τα ΤΕΙ και το αντίστροφο. Άρα δεν πιέζουμε και δεν επιβάλλουμε σε κανέναν τίποτε”.

Το Υπουργείο έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης
Ο Κ. Γαβρόγλου καλώντας το κάθε ίδρυμα να καταρτίσει ένα πενταετές πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού, τόνισε κατ΄επανάληψη πως το Υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επιβάλλει πράγματα στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας, αλλά απεναντίας θέλει η όλη διαδικασία να έχει μία φορά “από κάτω προς τα πάνω” και να γίνουν σεβαστά τα θέλω του κάθε Ιδρύματος στο πλαίσιο της ακαδημαϊκότητας. Ωστόσο το Υπουργείο θα έχει την ευθύνη των τελικών αποφάσεων. “Εμείς μελετάμε τις προτάσεις που έρχονται, τις σχολιάζουμε. Μπορεί να υπάρχουν προτάσεις με τις οποίες διαφωνούμε, άρα καταγράφουμε εμείς τη διαφωνία μας ως Υπουργείο. Και πάνε οι προτάσεις σχολιασμένες στις Συγκλήτους. Και εκεί πια αναζητούμε συναινέσεις. Συναινέσεις σημαίνει ότι συζητάμε αυτό το πράγμα επί της ουσίας, καταγράφονται οι συμφωνίες, καταγράφονται όμως και οι αδυναμίες και οι διαφωνίες και έρχονται τα πρακτικά των Συγκλήτων στο Υπουργείο και το οποίο έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Γαβρόγλου.

Το μπαλάκι στις Πρυτανικές Αρχές των Πατρών
Το πλαίσιο που έθεσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας μοιάζει αρκετά φιλόδοξο, αλλά και πολύπλοκο. Για την περίπτωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Η σύσκεψη των φορέων της περιοχής με τον Υπουργό Παιδείας το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Υπουργείου. Επιπλέον, από όσα είπε σήμερα ο Κ. Γαβρόγλου φαίνεται πως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος δεν έχουν στείλει αίτημα για σύσταση Επιτροπής αναφορικά με την πιθανή συνέργειά τους. Αν η Πρυτανεία των Πατρών είναι ικανοποιημένη με την παρούσα καταστάση, το βέβαιο είναι ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα του Αγρινίου δεν είναι και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως πολλά θα εξαρτηθούν από το πενταετές πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού που θα καταρτίσει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αναφορικά με τα Τμήματα του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, ωστόσο, η πρωτοβουλία του Υπουργείου να συστήσει Επιτροπή -με τη συμμετοχή μάλιστα εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας- που θα μελετήσει τη μετεξέλιξή τους, δείχνει αν μη τι άλλο πως το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την εκεί περίπτωση είναι πιο “ζωηρό”.

Σε κάθε περίπτωση η πρόκληση για το Υπουργείο Παιδείας είναι μπροστά, όπως και τα προβλήματα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου, αλλά του Τμημάτων του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι.