Πρωτοβουλία που θυμίζει κάτι από “Δεν πληρώνω” και κάτι από Χριστόδουλο

Έχουν βγει στη γύρα το τελευταίο διάστημα οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και μαζεύουν υπογραφές υπέρ της προστασία της οικογενειακής στέγης. Πρόσφατο παράδειγμα οι υπογραφές που μάζεψαν στη Ναύπακτο. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας μίας στέγης σε κάθε πολίτη και τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση.

Η συλλόγη των υπογραφών θυμίζει κάτι από Χριστόδουλο… Ενώ οι προτάσεις της Περιφέρειας θυμίζουν κάτι από το κίνημα “Δεν πληρώνω”… Προφανώς και είναι καλό να μην εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία κάποιου που δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του, επειδή έμεινε άνεργος. Αλλά ο Περιφερειάρχης θα έπρεπε πριν πάρει την όποια πρωτοβουλία να ζητήσει από την Κυβέρνηση να μάθει γιατί βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι του Μήτσου του Φούντα στη Δραπετσώνα και παρεμένουν ανέγγιχτοι οι θαλασσοδανεισμένοι μηντιάρχες… Αλλά προφανώς ο Περιφερειάρχης τώρα που “φλερτάρει” με την Κυβέρνηση για να πάρει το χρίσμα για το 2019 δεν θα πει παλιοκούβεντες για την Κυβέρνηση. Επίσης οι της Περιφερειακής Αρχής πριν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα έπρεπε να αναρωτηθούν γιατί εκπλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες για δάνεια 50 ή 100 χιλιάδων ευρώ από την μια και από την άλλη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραμένουν ανέγγιχτοι με 400 εκατ. ευρώ δάνεια.

Δυστυχώς ο λαϊκισμός θριαμβεύει. Ο νόμος Κατσέλη που δήθεν θα προστάτευε την πρώτη κατοικία ευθύνεται που στο τέλος ο αριθμός των ανθρώπων με μικρομεσαία εισοδήματα που θα χάσουν τα σπίτια τους θα είναι πολλαπλάσιος αυτού που θα ήταν, αν δεν υπήρχε εντελώς αυτός ο νόμος. Πριν την εφαρμογή του νόμου το 2010 τα “κόκκινα” δάνεια ήταν το 10% του συνόλου, το 2013 αντιπροσώπευαν το 35% και το 2016 είχαν ξεπεράσει το 50%. Το 2010 τα στεγαστικά “κόκκινα” αντιπροσώπευαν το 10% του συνόλου, το 2015 το 24% και τώρα πάνω από το 30%. Το 2010 -12 η κατάσταση μπορούσε να μαζευτεί. Σήμερα όχι…

ΥΓ: Μετά το χθεσινό Eurogroup, ο Jeroen Dijsselbloem ερωτηθείς για το θέμα των πλειστηριασμών μετά το πάγωμα της διαδικασίας λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, ότι οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν πως θα αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τα εμπλεκόμενα μέρη και να μην μπει σε κίνδυνο η διαδικασία.