Η υστέρηση του ΠΔΕ «λάβωσε» το ΑΕΠ

Αναπτυξιακό ντεμαράζ θα πρέπει να επιτύχει η ελληνική οικονομία στο δ΄ τρίμηνο του 2018, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 1,6%. Η επίδοση του γ’ τριμήνου, 1,3%, ήταν σαφώς χαμηλότερη των κυβερνητικών προσδοκιών, ενώ η επίδραση διασώθηκε από την αναθεώρηση του ΑΕΠ του β τριμήνου, όπου η ανάπτυξη από 0,8% βρέθηκε στο 1,6%.Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,4% μεταξύ της προηγούμενης και της νεότερης εκτίμησης.

Συνολικά στο εννεάμηνο Ιαν-Σεπτ. ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 1,1%, ενώ για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, θα πρέπει το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου να αυξηθεί κατά 3,1%.Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε το Σin προκύπτει πως το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου φρέναρε από τις επενδύσεις, όταν στην ίδια περίοδο, οι εξαγωγές υπηρεσιών και αγαθών παρουσίαζαν σημαντικές επιδόσεις.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι:
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016. Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε κατά 2,2%, λόγω του περιορισμού των κρατικών δαπανών.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συνολικά, παρουσίασαν αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.
– Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,6%.
– Αύξηση κατά 9,3% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Το ΠΔΕ φρέναρε το ΑΕΠ
Η καθυστέρηση υλοποίησης του φετινού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα που φρέναρε την άνοδο του ΑΕΠ.Αναλύοντας τα στοιχεία των επενδύσεων διαπιστώνεται πως η δαπάνη των επενδύσεων φέτος διαμορφώθηκε σε 5.106 εκατ. ευρώ, από 5.579 εκατ. ευρώ, στο γ΄ τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας πτώση κατά 8,47% ή κατά 473 εκατ. ευρώ.Την ίδια περίοδο, αντί να τρέξουν οι δημόσιες επενδύσεις, φρέναραν. Ειδικότερα, οι εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο τρίτο τρίμηνο του 2017, περιορίστηκαν σε 869 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο τρίμηνο, από το ΠΔΕ εκταμιεύτηκαν κονδύλια ύψους 1.379 εκατ. ευρώ. Καταγράφηκε δηλαδή μείωση κατά 510 εκατ. ευρώ, ή κατά 37%.

Αν οι εκταμιεύσεις κονδυλίων από το κονδύλι των δημοσίων επενδύσεων ήταν στα περυσινά επίπεδα, όχι μόνο θα αποτρέπονταν η πτώση της συνολικής επενδυτικής δαπάνης της οικονομίας, αλλά θα ενισχύονταν και η κατανάλωση και το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών, δεδομένου ότι το 90% των κεφαλαίων του ΠΔΕ είναι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης καλείται να «τρέξει» ταχύτατα το ΠΔΕ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος του εννεαμήνου, αλλά και να ενισχυθεί η ανάπτυξη του δ΄τριμήνου.

Ελπίζει το ΥΠΟΙΚ
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, δηλώνουν την πεποίθησή τους ότι θα επιτευχθεί ο στ΄χοος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 1,6% φέτος. Ειδικότερα επισημαίνουν τρία σημεία:
1. Είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%.
2. Σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το 2017.
3. Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017.

πηγή : sofokleousin.gr