Παραμένει εκτός κυκλοφορίας(!) ο κατασκευασμένος κόμβος του Αγίου Ηλία [pics]

Αν και έχει κατασκευαστεί από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου ο κόμβος του Αγίου Ηλία στην Ιόνια Οδό -για λόγους που έχουν εξηγηθεί από τον παραχωρησιούχο- δεν έχει δοθεί ακόμη στην κυκλοφορία. Τη στιγμή μάλιστα που ανακοινώνεται πως με την λειτουργία του πλευρικού σταθμού διοδίων Γαβρολίμνης ολοκληρώνεται το σύστημα χρέωσης της Ιόνια Οδού -χρέωση που μάλιστα θα είναι κατά τι αυξημένη τη νέα χρονιά- ο κόμβος του Αγίου Ηλία, αν και κατασκευασμένος πλέον, παραμένει αδικαιολόγητα ανενεργός.

κόμβος Αγίου ΗλίαΠαρόλο που ανήκει στο τμήμα Κεφαλόβρυσο – Κουβαράς της Ιόνιας Οδού, που λειτουργεί από το 2009, ο κόμβος του Αγίου Ηλία είναι ένα από τα τελευταία κομμάτια του «πάζλ» του αυτοκινητοδρόμου που κατασκευάστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα εξυπηρετήσει με τη λειτουργία του την ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Οινιαδών, αλλά και την κίνηση από και προς το λιμάνι του Πλατυγιαλιού και τον Αστακό.

Ο κόμβος του Αγίου Ηλία στο ύψος του 51ου χλμ της Ιόνιας Οδού αποτελεί ουσιαστικά τη σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου με την λεγόμενη Παραϊόνια, δηλαδή τον άξονα που θα συνδέσει μέσω της σήραγγας του Αγίου Ηλία τον Αστακό και το λιμάνι του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια Οδό. Έτσι σε συνδυασμό με το τμήμα Πλατυγιάλι – Άγιος Δημήτριος που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα, θα μειωθεί κατά πολύ η χρονοαπόσταση της διαδρομής από την Ιόνια Οδό στον Αστακό. Βεβαίως για να ολοκληρωθεί η σύνδεση του Αστακού με την Ιόνια Οδό απομένουν ακόμη δύο τμήματα της Παραϊόνιας: το Τμήμα Αστακός – Πλατυγιάλι και το Τμήμα που περιλαμβάνει τη Νέα Γέφυρα στον ποταμό Αχελώο, το οποίο ουσιαστικά θα συνδέσει την υπάρχουσα σήραγγα του Αγίου Ηλία με το τμήμα Άγιος Δημήτριος – Πλατυγιάλι.

View post on imgur.com