Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διάβρωση στις λουρονησίδες της Λιμνοθάλασσας

Ο Λούρος είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος και μία από τις ωραιότερες παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας.

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος κατάθεσαν οι σύμβουλοι της παράταξης “Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας” σχετικά με το φαινόμενο της διάβρωσης στις λουρονησίδες της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, που ουσιαστικά απειλεί την ύπαρξη της ίδιας της λιμνοθάλασσας καθώς οι λουρονησίδες οριοθετούν τη λιμνοθάλασσα από την παράκτια θαλάσσια ζώνη.

Αναλυτικά :
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Προς
1. τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδαςκ. Απόστολο Κατσιφάρα
2. την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Χριστίνα Σταρακά

Κύριε Περιφερειάρχα,
Στο σύνολο του μετώπου της λιμνοθάλασσας εδώ και δεκαετίες έχει διαπιστωθεί η διάβρωση των λουρονησίδων που την οριοθετούν από την παράκτια θαλάσσια ζώνη. Την δεκαετία του ’90 εκτελέστηκε στηριγμένο σε μελέτη του ΕΜΠ έργο ενίσχυσης των λουρονησίδων του δυτικού τμήματος της λιμνοθάλασσας αλλά παρόλα αυτά το πρόβλημα συνεχίζει να εμφανίζεται με μεγάλη ένταση ιδιαίτερα στην λιμνοθάλασσα Παλαιοποτάμου ως σημαντικότατο πρόβλημα διάβρωσης της ακτής. Στο σημείο αυτό εμφανίζονται για πρώτη φορά τόσο ορατές οι επιπτώσεις στην διατήρηση του δυτικού τμήματος της λιμνοθάλασσας από την συγκράτηση των φερτών υλικών στα φράγματα του Αχελώου. Εδώ και δέκα χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι η διάβρωση των αμμονησίδων έχει πάρει δραματικές διαστάσεις σε όλη την ακτή από τις εκβολές του Αχελώου έως τις εκβολές του Ευήνου. Παρά το γεγονός ότι έχει επισημανθεί από την εποχή εκείνη τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας, όσο και από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων δεν έχει προχωρήσει από την Περιφέρεια. Επισημαίνεται ότι οι καταστρεφόμενες λουρονησίδες ανήκουν στις περιοχές απόλυτης προστασίας του Εθνικού Πάρκου και ως εκ τούτου η διάβρωσή τους πέραν των άλλων επιπτώσεων αποτελεί ευθεία απειλή στο εξαιρετικής σημασίας οικοσύστημα ενώ η αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων από την Περιφέρεια εκθέτει την χώρα.
Ερωτάται η Περιφέρεια
Ποιές μελέτες για τον σχεδιασμό των αναγκαίων έργων σωτηρίας των αμμονησίδων του συμπλέγματος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού, και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του φυσικού αντικειμένου των τεχνικών έργων.