Βάζουν φόντο “το σκαμνί” για την αγορά ακινήτου από το δήμο Αγρινίου

Ρόκος, Καζαντζής και Μοσχολιός “προειδοποίησαν”…
“Ανησυχούν” για να μην προχωρήσει το έργο, απαντά η δημοτική αρχή
Η έγκριση του τιμήματος για την αγορά ακινήτου στην οδό Γρίβα και Παναγοπούλου για δημιουργία κοινόχρηστου χώρου από το δήμο Αγρινίου αποτέλεσε στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σημείο εντονότατης τριβής ανάμεσα στην αντιπολίτευση και τη δημοτική αρχή. Ο δήμος Αγρινίου προτίθεται να αγοράσει ένα ακίνητο για την υλοποίηση έργου που εντάσσεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η αξία του ακινήτου υπολογίστηκε από πιστοποιημένο εκτιμητή στις 180.000 ευρώ. Ωστόσο με προεξάρχοντες τους Ρόκο, Καζαντζή και Μοσχολιό υπήρξαν αιτιάσεις από την αντιπολίτευση σχετικά τους χειρισμούς του δήμου Αγρινίου στο συγκεκριμένο θέμα. Η βασικότερη μομφή κατά της δημοτική αρχής, όπως εκφράστηκε από μερίδα της αντιπολίτευσης, είναι ότι θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο οικόπεδο ως κοινόχρηστος χώρος ή χώρος πρασίνου και επ΄αυτού να προκύψει η εκτίμηση του εκτιμητή. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, η εκτίμηση για την αξία του ακινήτου -σύμφωνα με τους διαφωνούντες- θα ήταν μικρότερη από τις 180.000 ευρώ, που εκτιμήθηκε τώρα το οικόπεδο ως άρτιο και οικοδομήσιμο. Έτσι σημαντική μερίδα της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για απόφαση που ζημιώνει οικονομικά το δήμο.

Ο πρώην δήμαρχος Π. Μοσχολιός χαρακτήρισε μη σύννομη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και με νόημα έκανε λόγο για πολλαπλές αγορές ακίνητων που κάνει ο δήμος το τελευταίο διάστημα. Πρόσθεσε μάλιστα πως η κτηματαγορά περνά κρίση και ο καθένας θα ήθελε να βρει αυτή την εποχή αγοραστή για το ακίνητό του. Ενώ υπογράμμισε πως αν η δημοτική αρχή ήθελε πράγματι να δημιουργήσει κοινόχρηστο χώρο στην περιοχή, θα φρόντιζε τα προηγούμενα χρόνια να χαρακτηρίσει έτσι το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, ώστε σήμερα η τιμή του ακινήτου να ήταν πολύ μικρότερη. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Ρόκος κάλεσε τους συμβούλους της συμπολίτευσης να προσέξουν τι θα ψηφίσουν, λέγοντας με νόημα πως η ζημία δεν θα είναι 5.000 ευρώ και υπογράμμισε ότι ο εκτιμήτης αναφέρει ότι οι τυχόν περιορισμοί θα ήταν επαχθείς για το ακίνητο, άρα, συμπέρανε, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου (που εισηγήθηκε το θέμα) δεν μπορεί να λέει πως δεν προκύπτει ζημία για το δήμο, γιατί είτε ως κοινόχρηστος χώρος, είτε ως άρτιο και οικοδομήσιμο, η αξία του ακινήτου είναι ίδια. Σε ανάλογο τόνο ο έτερος ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ν. Καζαντζής έκανε λόγο για οσμή συναλλαγής στην υπόθεση αυτή και απευθυνόμενος προς τους συμβούλους της παράταξης Παπαναστασίου θύμησε πως σήμερα υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που είναι κατηγορούμενοι για κάτι που ψήφισαν στο παρελθόν. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως αν η ζημία για το δήμο Αγρινίου είναι πάνω από 30.000 ευρώ έχουμε διαφορετική ευθύνη. Εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την κακουργηματική ευθύνη.

Ο αντιδήμαρχος Ν. Γκρίζης αντέδρασε στις αναφορές Καζαντζή και τις λοιπές αντιδράσεις λέγοντας πως κατανοεί την ανησυχία να μην αγοραστεί το ακίνητο για να μην προχωρήσει το έργο που σχεδιάζει ο δήμος Αγρινίου. “Η παράταξή μας δεν φοβάται, όσοι φοβούνταν είναι εκτός” είπε στη συνέχεια απευθυνόμενος προφανώς προς τους Ρόκο και Καζαντζή. Στην συνέχεια ο Κ. Ρόκος διεκρίνισε ότι η αναφορά του είχε το χαρακτήρα της προειδοποίησης, φέρνοντας ότι παράδειγμα τις αναφορές του στο θέμα της μελέτης του Πάρκο. “Δεν αποσκοπούν όλα σε κάτι που είναι καταστροφολογία, είναι και το χρέος μας απέναντι στους δημότες” είπε με νόημα. Ο Ν. Καζαντζής από την πλευρά του διευκρίνισε ότι δεν έχει λόγο να φοβήσει κανένα, “αλλά το Σώμα πρέπει να ξέρει τι ψηφίζει”. Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πλευρά των συμβούλων της παράταξης Παπαναστασίου αφού θεωρήθηκε υποτιμητική, ωστόσο το μπρα ντε φερ Γκρίζη – Καζαντζή συνεχίστηκε με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο να λέει πως δεν θα ακολουθήσει τον κατήφορο του αντιδημάρχου και τον Ν. Γκρίζη να θυμίζει ότι αμφότεροι το 2010 είχαν ψηφίσει για το δάνειο, για να αγοραστεί το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας μπροστά στην αναγκαιότητα να υπάρξει αίθουσα για το δημοτικό συμβούλιο, θέλοντας να καταδείξει έτσι ότι τώρα η αντιπολίτευση θέλει να εμποδίσει το έργο της δημοτικής αρχής. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Γκρίζης απάντησε και προς τον Π. Μοσχολιό διερωτώμενος με νόημα “που είναι η ζημία για το δήμο που πλήρωσε 800.000 ευρώ μελέτη για νέο δημαρχείο και δημαρχείο δεν έγινε ή για τις 300.000 ευρώ για την παράνομη ανάπλαση του πάρκου;”

Εν τέλει το θέμα εγκρίθηκε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, ενώ απείχε η παράταξη Μοσχολιού και καταψήφισε η υπόλοιπη αντιπολίτευση.