Τέσσερις οικιστικές πυκνώσεις ανάρτησε ο δήμος Αγρινίου στους δασικούς χάρτες

Την ανάρτηση των ορίων των οικιστικών πυκνώσεων στον Δήμο Αγρινίου ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδριάση του δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους οικισμούς Χαραυγή και Λάπατο της Δ.Ε Παρακαμπυλίων, τον οικισμό Αμπάρια της ΔΕ Θεστιέων και του νοτιανατολικού τμήματος εκτός σχεδίου πόλεως Ματαράγκας της Δ.Ε Αρακύνθου.

Ωστόσο, επειδή το θέμα άπτεται του σημαντικού ζητήματος της ανάρτησης των δασικών χαρτών, στη συνεδρίαση έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση, με την αντιπολίτευση όμως να επικεντρώνει την κριτική της στο γεγονός ότι μετά και τις συνεχείς επιστολές του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος, σχετικά με την υποχρέωση που έχουν οι Δήμοι για τις οικιστικές πυκνώσεις, ο δήμος Αγρινίου πήρε απόφαση την τελευταία ημέρα πριν λήξει η προθεσμία (δηλαδή σήμερα). Τόσο ο Π. Μοσχολιός όσο και Στ. Καμμένος από την “Ανατροπή Τώρα” τόνισαν ότι θα έπρεπε για το θέμα να είχαν ενημερωθεί οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και να γίνει μία σοβαρότερη προεργασία του θέματος.

Ο Γ.Γ. του Δήμου Δ. Τζιώλης, εισηγούμενος το θέμα, διεκρίνισε πως οι οικιστικές πυκνώσεις δεν έχουν κάποιον θεσμικό χαρακτήρα και πως ο Δήμος τις αποτυπώνει και τις προωθεί στην Διεύθυνση Δασών, ώστε οι κάτοικοι να μην μπουν σε τυχόν διαδικασίες αντιρρήσεων, όταν αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες. Πρόσθεσε μάλιστα πως η διαδικασία αυτή δεν αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τη νομιμότητα κτισμάτων. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Τ. Παπανικολάου υπογράμμισε πως το θέμα αυτό καθώς και οι δασικοί χάρτες αναδεικνύουν μία σειρά από προβλήματα υπαρκτά, όπως οι αναδασωτέες περιοχές, τα βοσκοτόπια των κτηνοτρόφων. Σημερίωσε μάλιστα το θέμα έρχεται σε συνέχεια του νόμου για το δομημένο περιβάλλον εκτιμώντας ότι έτσι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις. Σε ανάλογο τόνο ο Στ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» τόνισε την αδυναμία του κράτους να βάλει τάξη σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις χρήσεις γης, ενώ ανέφερε πως καθώς ενημερώνονταν για το θέμα ανακάλυψε για παράδειγμα πως εν έτει 2018 η Λεπενού δεν έχει πολεοδομικό σχέδιο.