Μήνυμα προς τους μαθητές για δημιουργικότητα από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου

“Μην αφήσετε τα νεανικά και δημιουργικά σας χρόνια να πάνε χαμένα. Καλλιεργήστε τα χαρίσματά σας. Ονειρευτείτε και συνεχίστε να φαντάζεστε και να δημιουργείτε με πάθος και αυθορμητισμό κάτι πρωτότυπο και ειλικρινώς δικό σας, που θα συμβάλλει στην πρόοδο και την ευημερία της Ελλάδος” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου κ. Γεώργιος Πέτρος σε επιστολή του προς τους μαθητές και της μαθήτριες των σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας. Με αφορμή και τη χθεσινή ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «Τα παιδιά μας δημιουργούν: Η δημιουργικότητα ως παράγοντας αποτροπής της ανομίας», το μήνυμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου διαβιβάστηκε μέσω της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων στις διευθύνσεις των σχολείων.

Αναλυτικά το μήνυμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου:
Δημιουργώ σημαίνει παράγω κάτι το αρχικό, το νέο. Η δημιουργικότητα είναι η ύψιστη πνευματική λειτουργία του ανθρώπου και είναι θεϊκή δωρεά. Η σημασία της φαίνεται στην Αγία Γραφή στο 1ο κεφάλαιο της «Γενέσεως», όπου απ’ τις πρώτες σειρές βλέπουμε την Αγία Τριάδα να δημιουργεί τον κόσμο και συγκεκριμένα ο Πατέρας εκδηλώνει την Παντοδυναμία Του, ο Υιός και Λόγος τον Θεού την σοφία Του και το Άγιο Πνεύμα ζωοποιούν, τελειώνει, σφραγίζει τη δημιουργία. Προκειμένου δε να δημιουργήσει ο Θεός τον άνθρωπο δεν είπε απλά «γενηθήτω» δηλαδή με πρόσταγμα, αλλά «ποιήσωμεν», δηλαδή από τα χέρια του Τριαδικού Θεού πλάση του ανθρώπου, για να δείξει την ιδιαίτερη στοργή τον σ’ αυτόν. Την άποψη ότι η δημιουργικότητα είχε θεϊκή αρχή είχαν και οι αρχαίοι ‘Έλληνες. «Θεία μανία» αποκαλεί ο Πλάτωνας την έμπνευση. Ο δε Beethoνen έγραψε “Ό,τι κατακτούμε για τους εαυτούς μας με την τέχνη είναι απ’ το Θεό, θεία έμπνευση…”. Είναι ένα δώρο που έδωσε ο Θεός σ’ όλους τους ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος είναι δημιουργικός. Η δημιουργική σκέψη σχετίζεται με την φαντασία. Προϋποθέτει η μια την άλλη. Επίσης η δημιουργική παραγωγή δεν ξεκινάει από το μηδέν, προϋποθέτει ανάλογο υπόβαθρο γνώσεων και δεξιοτήτων.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η χώρα μας μαστίζεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, με ηθικές, πολιτικές, πολιτισμικές και κοινωνικές διαστάσεις, η οποία ήταν συνέπεια κυρίως της απληστίας, του ατομικισμού και της απραξίας. Η δημιουργικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο απ’ την κρίση που βιώνουμε. Είστε το αυριανό μέλλον της Ελλάδος, η πολύτιμη σπορά τον τόπου μας. Μην αφήσετε τα νεανικά και δημιουργικά σας χρόνια να πάνε χαμένα. Καλλιεργήστε τα χαρίσματά σας. Ονειρευτείτε και συνεχίστε να φαντάζεστε και να δημιουργείτε με πάθος και αυθορμητισμό κάτι πρωτότυπο και ειλικρινώς δικό σας, που θα συμβάλλει στην πρόοδο και την ευημερία της Ελλάδος._

Ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου
Γεώργιος Α. Πέτρος
Εισαγγελέας Πρωτοδικών