Η κλαίουσα εβδομάς…

Γράφει η Μάγδα Κ. (magda@agrinioculture.gr)

Είναι γνωστό τοις πασι, ότι η Μ. Εβδομάδα μας προετοιμάζει, ψυχικά και πνευματικά, για το μεγάλο γεγονός της Ανάστασης του Ιησού Χριστού . Πριν χαρούμε τη Θεια Ανάσταση, που αποτελεί την τελευταία αισιόδοξη πράξη του Μεγάλου Δράματος, πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε τα απάνθρωπα γεγονότα που έζησε ο Κύριος πριν φτάσει στην εκπλήρωση του Μεγάλου Του Στόχου. Έτσι λοιπόν, η σειρά των πράξεων των μεγάλων ημερών, καθορίζεται ως εξής:

Η Μ. Δευτέρα, είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, τον 11ο υιό του Ιακώβ.
Η Μ. Τρίτη, αναφέρεται σε δυο παραβολές, των Μωρών Παρθένων και των Τάλαντων.
Η Μ. Τετάρτη, στην πόρνη που έρανε με μύρο τον Ιησού, στο πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού, στο Μυστικό Δείπνο και στο κλείσιμο της συμφωνίας του Ιούδα με τους Αρχιερείς.
Η Μ. Πέμπτη, είναι η μέρα της Σταύρωσης του Θεανθρώπου.
Η Μ. Παρασκευή πρωταγωνιστεί, διότι γίνεται η Αποκαθήλωση και ο Ενταφιασμός του Ιησού.
Το Μ. Σάββατο, αφιερώνεται από την Εκκλησία στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη για να μεταφέρει το Λόγο Του στους νεκρούς.
Και τέλος, η Κυριακή του Πάσχα, που ως γνωστόν, γιορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου.

Λένε, ότι για να βιώσεις πραγματικά τη Μ. Εβδομάδα, πρέπει πρώτα να έχεις πονέσει πολύ στη ζωή σου. Άρα, σκέφτομαι εγώ, ότι εφέτος, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, θα ζήσουμε μετά κλαυθμών και οδυρμών το Θείο Δράμα, αφού όχι μόνο πόνεσε, αλλά καταχαρακωθηκε η ψυχή μας από όλα αυτά τα δραματικά γεγονότα που βιώσαμε και μας σημάδεψαν, ψυχικά και υλικά, το τελευταίο διάστημα. Έτσι λοιπόν θα νοιώσουμε με ουσιαστική κατάνυξη και θλίψη τη Μ. Εβδομάδα και θα κλάψουμε πολύ πιο εύκολα φέτος , βλέποντας να ξετυλίγεται μπροστά στα προσωπικά μας δράματα, το Θειο Δράμα και θα σταθούμε έτσι άξιοι θεατές ενός τέτοιου τραγικού γεγονότος. Εύχομαι μόνο, να καταφέρουμε να βρούμε και εμείς ΄΄ αναστάσιμες΄΄ λύσεις στα δράματά μας, για να έχουμε να λέμε ότι και στο δικό μας δράμα η τελευταία πράξη είχε ΄΄αναστάσιμο ΄΄ happy end. Απαραίτητα αξεσουάρ σε όλα αυτά, τα χαρτομάντιλα και η λαμπάδα την Ανάσταση ( προσοχή στα μαλλιά της μπροστινής σας! ).

Καλό Πάσχα.

A bientot

Μάγδα.