Στα «βράχια» το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα;

Σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την υλοποίηση της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τους Νέους» στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Άρης Περουλάκης, υπεύθυνος του τμήματος Επικοινωνία/ Εταιρικές Σχέσεις & Ευρωπαϊκά Δίκτυα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην EurActiv.gr στο περιθώριο συνεδρίου για την ανεργία των νέων που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο κ. Περουλάκης δήλωσε «ανήσυχος» για την πορεία εφαρμογής της «Εγγύησης για τους Νέους» στη χώρα μας, που έχει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων στην ΕΕ την επόμενη επταετία (2014-2020).

Με την πρωτοβουλία «Εγγύηση για τους Νέους» η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλα τα κράτη μέλη της να- εισάγουν ένα σύστημα απασχόλησης για τους νέους, που χάνουν την δουλειά τους , είτε μένουν άνεργοι μετά το πέρας των σπουδών τους, το οποίο θα διασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν μια ποιοτική προσφορά εργασίας, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης εντός 4 μηνών από το πέρας των σπουδών τους, ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.

Στην σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της ανεργίας των νέων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014, συνολικό ποσό περίπου 40δις € για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα Κράτη Μέλη να υποβάλλουν εθνικά σχέδια δράσης για την υλοποίηση του προγράμματος «Εγγύηση για τους Νέους» μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, προκειμένου να επωφεληθούν από την κοινοτική χρηματοδότηση.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστική υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat), οι άνεργοι νέοι στους «28» είναι 5.65εκ, ενώ στην ευρωζώνη μόνο έφθασαν στους 3.577εκ.Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας των νέων εκτοξεύθηκε σε νέο ρεκόρ τον Αύγουστο του 2013, αγγίζοντας το 58%.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον
«Είναι αλήθεια ότι η Εγγύηση για τους Νέους είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο και ποικίλει πάρα πολύ η ικανότητα των Κρατών Μελών να ανταποκριθούν», τόνισε στην EurActiv.gr ο κ. Περουλάκης.Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει λιγότερες ικανότητες για να το εφαρμόσει διότι «δεν έχει ένα περιβάλλον, όπου το Υπουργείο Εργασίας επικοινωνεί με το Υπουργείο Παιδείας. Αυτή η ανάγκη σύνδεσης των δύο αυτών κόσμων, η οποία αναζητείται χρόνια και την ζητούσαμε σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει πραγματοποιηθεί», υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό δεν δημιουργεί τις βάσεις να μπορέσουν να μιλήσουν τα συστήματα μεταξύ τους και «ως εκ τούτου να μπορέσει ο ΟΑΕΔ- που έχει οριστεί υπεύθυνος- να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητείται, δηλαδή να ξέρει επώνυμα, ονόματα, τι έχουν κάνει και πώς μπορεί να τους βοηθήσει, έναν-έναν τους νέους που βγαίνουν στην αγορά εργασίας».«Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα σε ένα τόσο σκοτεινό περιβάλλον όπου το κάθε υπουργείο, ο κάθε οργανισμός στην Ελλάδα θεωρεί ότι μόνος του τα ξέρει όλα και μπορεί να ανταπεξέλθει», συμπλήρωσε.

Πρέπει να αναλάβει δράση ο Πρωθυπουργός
Ερωτηθείς εάν τελικά η Ελλάδα θα προλάβει να καταθέσει σχέδιο δράσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου για την υλοποίηση της Εγγύησης για τους Νέους στην Ελλάδα, είπε:«Σχέδια δράσης έχουμε καταθέσει χιλιάδες. Η Ελλάδα είναι τέλεια στο να φτιάχνει σχέδια δράσης. Το θέμα είναι πώς τα υλοποιεί και εκεί έχουμε μεγάλο πρόβλημα».Ακόμη πρόσθεσε ότι για να πετύχει η πρωτοβουλία αυτή στην Ελλάδα χρειάζεται «ισχυρή ηγεσία, δυστυχώς θα το πω, από τον Πρωθυπουργό, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να μαζευτεί όλο το σύστημα και να ζητά ο ίδιος συγκεκριμένα παραδοτέα».

Συνέχισε λέγοντας ότι το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί με στόχους που θα θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε όλους τους Υπουργούς που έχουν ανάμιξη.«Να τους πει τον Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη να μου φέρετε 2% υλοποίηση της Εγγύησης για τους Νέους, είναι μεγάλο νούμερο δεν είναι κακό, από το 0% που θα έχουμε τον Απρίλη σίγουρα είναι καλύτερο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

πηγή : euractiv.gr