Πρωκτογενές πλέονασμα

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Για το σκάνδαλο του “πρωτογενούς πλεονάσματος” μας διαφώτισε όχι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Όλι Ρεν… Όπως αποκάλυψε ο Ρεν μεγάλο μέρος του «πρωτογενούς πλεονάσματος» είναι λογιστικό και προέρχεται από την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων. Δηλαδή η κυβέρνηση καθυστερεί ενσυνείδητα να δώσει τις συντάξεις όσων κάνουν τα χαρτιά τους, τα χρήματα αυτά. Όπως εξήγησε ο κ. Ρεν σε απάντησή του στον Πρόεδρο της Δράσης που δημοσιεύθηκε στον τύπο οι συντάξεις γράφονται στο έλλειμμα όχι όταν δημιουργείται η υποχρέωση, αλλά όταν βγαίνουν τα χαρτιά. Οπότε αν καθυστερείς να βγάλεις τα χαρτιά, εμφανίζεις ψεύτικο πλεόνασμα, που προέρχεται από μετάθεση των σχετικών υποχρεώσεων που γίνονται βουνό που θα πληρώσει στο μέλλον ο προϋπολογισμός. Ένα άλλο μέρος προέρχεται από τη περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και ένα τρίτο μέρος από υπερφορολόγηση που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χρεοκοπία.

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος λένε τώρα πως θα μοιράσουν το “πρωτογενές πλεόνασμα” και θα δώσουν 50 ευρώ στους συνταξιούχους μόνο για τον Απρίλη, μόνο και μόνο για να υφαρπάξουν ψήφους. Πλασματικό πλεόνασμα που μετατρέπεται σε προεκλογική εξαγορά ψήφων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τίποτε δεν λησμόνησαν, για τίποτε δεν έμαθαν και για τίποτε δεν μετάνιωσαν. Κάνουν πάλι ακριβώς τα ίδια που μας οδήγησαν εδώ.

Αρκετά λοιπόν με την προπαγάνδα για το πλεόνασμα. Ρίξτε μια ματιά δίπλα μας στην Ιταλία και αυτά που είπε ο νέος πρωθυπουργός της Ματέο Ρέντσι στην Μέρκελ. Είπε ότι θα κόψει από το κράτος και τους κρατικούς υπαλλήλους 7 δισ. ευρώ και βλέπουμε για του χρόνου. Ότι θεωρεί φτωχούς όσους έχουν εισόδημα ετήσιο 25.000 ευρώ (εμείς τους θεωρούμε πάμπλουτους) και θα τους ενισχύσει οικονομικά. Ότι θα ρίξει στην αγορά, μόνο για εφέτος, 12 δισ. ευρώ προς ενίσχυση των μικρομεσαίων, τους οποίους και θα φοροελαφρύνει συνεχώς και όσο μπορεί. Μαζί δε με το ιταλικό παράδειγμα, ας μην ξεχνάμε ότι και η Ιρλανδία που πνίγηκε στην λιτότητα και την φτώχεια βγήκε τελικά από τα μνημόνια και πέρασε παλικαρίσια στις αγορές. Αντίθετα στην Ελλάδα είμαστε στο φαύλο κύκλο της λιτότητας και κυρίως στο φαύλο κύκλο του κρατισμού. Γιατί όταν στην Ιταλία λένε ότι θα φοροελαφρύνουν τους μικρομεσαίους, εδώ τους φορολογούμε 26% από το πρώτο ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει μονάχα λιτότητα, σημαίνει και κρατισμός, γιατί ο φόρος μπαίνει με το τσουβάλι στους ελεύθερους επαγγελματίες για να δοθεί ένα πενηντάρικο σε συνταξιούχους και ενστόλους. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας ο κρατισμός και το πελατειακό κράτος.