Το Ελληνικό απαρτχάιντ

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη
Θα περίμενε κανείς από όσους δηλώνουν Αριστεροί, όταν βρεθούν στην εξουσία να μεριμνήσουν όσο το δυνατόν για την αποκατάσταση διαχρονικών αδικιών. Όμως οι ιδεοληψίες τους δεν τους αφήνουν. Οδηγούμαστε σε μια συμφωνία με τους δανειστές “για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις”, μια συμφωνία που όμως θα φέρει υφεσιακά μέτρα και θα γονατίσει έτι περαιτέρω τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που ξεχνάνε όμως όλοι στην Ελλάδα, και Αριστεροί και Δεξιοί, είναι ότι ποτέ δεν έγινε παύση πληρωμών στην ιερή αγελάδα του δημοσίου, παύση πληρωμών έγινε μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες αυξάνονται δραματικά, όπως ακριβώς έγινε το 2011-2012 και αφού μπήκαμε στο δεύτερο Μνημόνιο, μόνο τότε άρχισε το δημόσιο να πληρώνει κατιτίς… Στο μυαλό των Αριστερών βέβαια ιδιώτης σημαίνει κάτι κακό, ξεχνούν βέβαια ότι και ο αγρότης που περιμένει την επιστροφή ΦΠΑ-φόρου ιδιώτης είναι, όπως και η μικρομεσαία επιχείρηση κτλ. Το ίδιο έπραξαν επί της ουσίας στην Ελλάδα και οι λεγόμενοι Δεξιοί. Το θέμα όμως εδώ είναι ότι κυριολεκτικά μιλάμε για ένα απαρτχάιντ σε βάρος του ιδιωτικού τομέα και ευρύτερα, σε βάρος όσων δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Γιατί, το δίλλημμα είναι ή ανεργία και πείνα, ή ένας μισθός ψίχουλα… Και προφανώς όποιος παίρνει ψίχουλα είναι προνομιούχος. Είναι φοβερό, αλλά στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, όποιος κυβερνά κάνει πράξη το “οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι να πληρώνονται και όλοι οι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούνε”.

Και αυτό συμβαίνει στην κυριολεξία, γιατί δεν μετανάστευσε από την Ελλάδα κανένας δημόσιος υπάλληλος (πλην λίγων εξαιρέσεων γιατρών του ΕΣΥ) ή συνταξιούχος. Άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα έμειναν άνεργοι και μετανάστευσαν. Όσο αυξάνονται τα νοικοκυριά στην Ελλάδα που συντηρούνται από μια ψωμοσύνταξη ή από ένα πετοσκομμένο μισθό, τόσο το απαρτχάιντ θα συνεχίζεται και θα σκληραίνει, γιατί αυτή είναι βάση των κομμάτων εξουσίας, όλων.

Μακάρι να βρίσκονταν κάποιος που να τους έλεγε δουλέψτε δυο, τρεις και έξι μήνες χωρίς λεφτά, όπως κάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιος που να τους έλεγε 26% στο μισθό φόρο από το πρώτο ευρώ. Να δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος…