Ψήφισμα στο παρά πέντε από την Περιφέρεια για τα τμήματα του Αγρινίου

Ψήφισμα κατά της μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος. Με το ψήφισμα που προτάθηκε από την περιφερειακή αρχή και συμφώνησαν και άλλες παρατάξεις ζητείται να παραμείνουν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο και να αναβαθμιστούν.

Ωστόσο η συζήτηση του θέματος χαρακτηρίστικε από εντάσεις και έντονη κριτική από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προς την περιφερειακή αρχή και τον Απ. Κατσιφάρα προσωπικά. Και αυτό γιατί η έκδοση του εν λόγω ψηφίσματος έρχεται μόλις μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με πρώτο θέμα την χωροθέτηση του Πανεπιστημίου Αγρινίου. Μάλλον δικαιολογημένα το ψήφισμα αυτό μοιάζει από την πλευρά της Περιφέρειας με τον “επικήδειο” της παραμονής πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο, εκτός και αν υπάρξει στο παρά πέντε… κάποια παρέμβαση προς την πλευρά της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και δεν αποφασιστεί αύριο, αυτό που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει βέβαιο : η μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα.

πανεπιστήμιοΤους τόνους της κριτικής προς τον Απ. Κατσιφάρα σήκωσαν όλες σχεδόν οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τον περιφερειακό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Νεκτάριο Φαρμάκη να σημειώνει πως η Περιφερειακή Αρχή δεν επέδειξε αντανακλαστικά στα οποία μας έχει συνηθίσει σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ για το Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων. Μάλιστα θύμησε στον Απ. Κατσιφάρα ότι από τον περασμένο Μάρτιο είχε καλέσει τον ίδιο με ανοιχτή επιστολή να πάρει θέση στο ζήτημα των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο, κάτι που όπως είπε γίνεται την τελευταία στιγμή για το θεαθήναι. Ακόμη ο Νεκτάριος Φαρμάκης έκανε λόγο εκκωφαντική η σιωπή του κ.Κατσιφάρα το προηγούμενο διάστημα και η οποία -όπως είπε- οφείλεται είτε στο γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης δεν θεωρεί το πρόβλημα μείζον για την τοπική κοινωνία, είτε απλά δεν επιδεικνύει για ευνόητους λόγους την ίδια αντιπολιτευτική στάση στη σημερινή κυβέρνηση, όπως είχε κάνει την εποχή του σχεδίου “Αθηνά”. Τέλος ο κ. Φαρμάκης εκτίμησε ότι τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες τις δημιούργησε η πολιτική “δύο μέτρα και δύο στάθμα” που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις και την περιφερειακή αρχή και πρότεινε η Περιφέρεια να ασκήσει πιέσεις προς το Πανεπιστήμιο Πατρών για να μην παρθεί η απόφαση να μεταφερθούν τα τμήματα στην Πάτρα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Περιφέρεια είναι αγωγός χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου μέσω του ΕΣΠΑ.

Σε ανάλογο τόνο κριτική προς τη Περιφερειακή Αρχή ασκήθηκε και από την πλευρά του Θ. Σώκου. Από την πλευρά των συμβούλων της “Αντίστασης Πολιτών” (ΣΥΡΙΖΑ), εκτιμήθηκε ότι τα όσα συμβαίνουν είναι συνέπειες της εφαρμογής του σχεδίου “Αθηνά” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.