Στα πενιχρά οικονομικά των δήμων και η (μερική) χρηματοδότηση των δομών Υγείας

1.357.656,78 ευρώ είναι με τη λήξη του οικονομικού έτους 2015 τα ανεξόφλητα τιμολόγια διαφόρων προμηθευτών και άλλες δαπάνες του δήμου Αγρινίου, λόγω αδυναμίας εξόφλησης για διαφόρους λόγους. Τα capital controls, οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις των δήμων, τα μειωμένα έσοδά τους λόγω της οικονομικής κρίσης έφεραν λίγο-πολύ σε όλους τους δήμους της χώρας μεγαλύτερο οικονομικό “άνοιγμα” για το 2015.

Και ενώ τα οικονομικά των δήμων είναι αυτά, με την τροπολογία που ψήφισε η Κυβέρνηση στο “παράλληλο πρόγραμμα” προβλέπεται να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας. Μετά τις αντιδράσεις των δημάρχων η κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση της αρχικής τροπολογίας σε ότι αφορά στους δήμους (για τις περιφέρειες διατηρείται ως είχε) και συγκεκριμένα “σχετικά με τους Δήμους, ο νομοθέτης αξιοποιώντας την πρόβλεψη του άρθρου 202 του 3463/2006, προβλέπει ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν πόρους σε ποσοστό 1,5%, (αυξημένο κατά 20%), επί των τακτικών τους εσόδων, προκειμένου να επιχορηγούν τις δομές υγείας”.

Ωστόσο η ενταλματοποίηση της δαπάνης εξακολουθεί να μην υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δήμοι που θα προχωρήσουν στην έγκριση και εκταμίευση χρημάτων για δαπάνες υγείας να κινδυνεύουν με καταλογισμό, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να τις χαρακτηρίσει ως μη νόμιμες. Η ΚΕΔΕ πάντως τονίζει ότι «δε μπορεί να μεταφέρονται νέα οικονομικά βάρη στην αυτοδιοίκηση η οποία έχει αδυναμία να καταρτίσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η μεταφορά ευθυνών στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμβαδίζει με την μεταφορά και των απαιτούμενων πόρων».