Δήμος Αγρινίου: Δεν πληροί προϋποθέσεις για πρόσφυγες ο ξενώνας για τις κακοποιημένες γυναίκες

Από τις αρχές Μαρτίου η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα είχε εκφράσει τη σκέψη για παραχώρηση θέσεων σε ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες προκειμένου να φιλοξενηθούν γυναίκες – πρόσφυγες και τα παιδιά τους. “Απαντάμε αλληλέγγυα, καταρρίπτοντας τα σύνορα του κοινωνικού αποκλεισμού που θέτουν τις γυναίκες πρόσφυγες στο περιθώριο και ανοίγουμε δρόμους συνεισφοράς και φιλοξενίας”, είχε δηλώσει η Φ. Κούβελα, εξαγγέλλοντας ότι στο νέο, επικαιροποιημένο, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου 2016-2020 θα δοθεί έμφαση στις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Πλέον το ΥΠΕΣ πέρασε από το στάδιο των ιδεών σε αυτό της πράξης και ζητά από το δήμους που διατηρούν τέτοιες δομές, ανάμεσά τους και ο δήμος Αγρινίου, τη συνεργασία ώστε να προχωρήσει η συγκεκριμένη δράση.

Ο Δήμος Αγρινίου χαρακτηρίζει στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω των Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, ωστόσο αναφέρει πως “είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί και να βοηθήσει στην κατεύθυνση επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος, μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία, και μόνο στη βάση της κοινωνικής συνεννόησης και συναίνεσης”…

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου:
Με αφορμή έγγραφο, το οποίο παρελήφθη σήμερα από το Δήμο Αγρινίου και εστάλη από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και το οποίο βασίζεται στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», θα θέλαμε να επισημαίνουμε τα εξής:
1. Ζητείται η συνδρομή του Δήμου Αγρινίου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αυτή τη φορά, μέσω των Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεργασία και ενημέρωση του Δήμου, παρότι η ίδια η κυβέρνηση επανειλημμένως είχε δεσμευτεί γι’ αυτό.
2. Η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί το προσφυγικό ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και να μην συντάσσει έωλα και αποσπασματικά «σχέδια δράσης».
3. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών που βρίσκεται στο κέντρο του Αγρινίου, αποτελεί μια δομή που δημιουργήθηκε για συγκεκριμένο σκοπό και για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
4. Η εν λόγω δομή δεν πληροί τις απαραίτητες, για την φιλοξενία προσφύγων, προϋποθέσεις (προσωπικό, φύλαξη κ.τ.λ.).
5. Ακόμα και στην περίπτωση που αυτό συνέβαινε, δημιουργεί ερωτηματικά ο προτεινόμενος από το Υπουργείο αριθμός των προς φιλοξενία γυναικών προσφύγων (συγκεκριμένα 18 ατόμων), αριθμός ο οποίος είναι μεγαλύτερος απ’ όλους τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.
6. Ο Δήμος Αγρινίου είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί και να βοηθήσει στην κατεύθυνση επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος, μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία, και μόνο στη βάση της κοινωνικής συνεννόησης και συναίνεσης.