Για τον εκλογέα που ψηφίζει με κάποια σοβαρά κριτήρια ή για τον τρελούτσικο…

Πέντε βασικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρεται -γιατί ακόμη τίποτε δεν είναι βέβαιο- να προωθεί η κυβέρνηση είναι και η αλλαγή εκλογικού συστήματος. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει το θέμα της αλλαγής του τρόπου ανάδειξης των αιρετών στους δήμους και τις περιφέρειες, επαναφέροντας την πρόταση για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την πρόταση για εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από διαφορετικά ψηφοδέλτια. Με αυτό το τρόπο ισχυρίζονται πολλοί ότι θα περιοριστεί η διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και ο δήμαρχος που ενδεχομένως να μην έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις.

Όλα αυτά βέβαια είναι ακόμη κάπως θεωρητικά. Εξάλλου δεν αποκλείεται για πολλές από τις προτάσεις να τεστάρει τις πιθανές αντιδράσεις… Πάντως αυτό με τα διαφορετικά ψηφοδέλτια για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους ακούγεται κάπως… Εντωμεταξύ το πως αυτό από μόνο του θα σταματήσει τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς σηκώνει μεγάλη συζήτηση… Θεωρητικά βέβαια για το εκλογέα που ψηφίζει με κάποια σοβαρά κριτήρια και όχι αυτό που ψηφίζει τον ξάδελφο, τον κουμπάρο, τον πελάτη, τον γείτονα κτλ ίσως είναι καλό. Αν όμως το εξειδικεύσουμε σε κάποια τοπικά παραδείγματα μοιάζει λίγο τρελούτσικο… Για φανταστείτε κάποιον να επιλέγει για δήμαρχο τον Γ. Παπαναστασίου αλλά για δημοτικό σύμβουλο το Βλ. Σφυρή ή κάποιον που επιλέγει για δήμαρχο τον Π. Μοσχολιό αλλά για δημοτικό σύμβουλο τον Χρ. Γκούντα…