“Ρηξικέλευθη” αναποτελεσματικότητα 16 μηνών

Ερωτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, αν κάνει αυτοκριτική και αν κάπου έχει ευθύνες ο ίδιος.

Ο Δ. Μιχάλης απάντησε επί λέξει: “Ελέγχουμε ιατρικούς χειρισμούς. Αν και γιατρός, ο Μιχάλης δεν κάνει ιατρικούς χειρισμούς σε αυτό το νοσοκομείο. Συνεπώς αν πάμε στο αμυγές ερώτημα των ιατρικών αμελειών, αν και εφόσον υφίστανται, ο Μιχάλης δεν έχει ευθύνη. Που θα είχε ευθύνη ο Μιχάλης; Θα είχε ευθύνη αν δεν ενδιαφέρονταν να οργανωθεί ο τρόπος που παρέχονται οι υπηρεσίες στους ασθενείς. Ο Μιχάλης όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει γίνει “κακός” -και πολλά από αυτά που συμβαίνουν μπορεί να οφείλονται και εκεί- γιατί επιμένει στη σωστή οργάνωση του τρόπου που παρέχουμε τις υπηρεσίες. Και γιατί να γίνει “κακός”, αφού επιμένει σε αυτό; Γιατί είχαμε μάθει σε έναν άλλο ρυθμό! Αν λοιπόν έχω ευθύνες είναι γιατί δεν κατάφερα να έχω οδηγήσει σε ένα πολύ συγκροτημένο τρόπο παροχής των υπηρεσίων έως σήμερα. Κανείς όμως δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι αυτό δεν το προσπαθώ.”

Ας δεχθούμε ότι ο διοικητής προσπαθεί… Οι προσπάθειες όμως κρίνονται και εκ των αποτελεσμάτων. Ποιος λοιπόν ευθύνεται που μετά από 16 μήνες διοίκησης από τον ίδιο, δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών; Από τη στιγμή μάλιστα που είναι από πολύ νωρίς διαπιστωμένη η έλλειψη αυτή ως πρόβλημα; Δεν θα έπρεπε ο διοικητής από την πρώτη στιγμή να ρίξει το βάρος των προσπαθειών του στη “βιτρίνα” του νοσοκομείου, που είναι το ΤΕΠ; Ποιος ευθύνεται που δεν υπάρχει μετά από 16 μήνες διοίκησης δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας των χειρουργείων; Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Δ. Μιχάλης είπε πως οι ενέργειές του απέναντι στα διάφορα προβλήματα χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα, ενώ χαρακτήρισε ρηξικέλευθες τις μεθόδους που χρησιμοποιεί… Το βέβαιο είναι πως μετά από 16 μήνες διοίκησης το μόνο “ρηξικέλευθο” είναι η αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών του διοικητή.