Φρενάρει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Σήμα κινδύνου από την ελληνική βιομηχανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη χθες σε δύο ανακοινώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη ανακοίνωση (μέσω της Eurostat), έχει σχέση με την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2018 που αυξάνεται πλέον με βραδύτερους ρυθμούς: κατά 1,7% σε ετήσια βάση έναντι ρυθμού ανόδου 2,2% το δεύτερο τρίμηνο και 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι πιέσεις αυτές στην ανάπτυξη της ευρωζώνης είχαν ήδη φανεί, εδώ και μήνες, στον λεγόμενο πρόδρομο δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος επίσης ανακοινώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δείχνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο διατηρούνται (για 10ο συνεχή μήνα) οι πιέσεις στην πορεία του οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης. Διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο σε 110,4 μονάδες έναντι 111,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Η πίεση αυτή λοιπόν με χρονική υστέρηση “φάνηκε” και στο ΑΕΠ.Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία της Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα αφορούν και στην Ελλάδα. Δείχνουν λοιπόν ότι οι πιέσεις που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο, αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, συνεχίζονται.

Δύσκολος ο στόχος του Προϋπολογισμού
Σύμφωνα με οικονομολόγους, τα στοιχεία αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι ο στόχος για επιτάχυνση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στην Ελλάδα (σ.σ. το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο) ούτως ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για 2,1% άνοδο του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους (στην οποία βασίζεται ο προϋπολογισμός), πλέον καθίσταται δύσκολος. Και τούτο όχι μόνο λόγω των πιέσεων που έχουν ήδη φανερωθεί στην εγχώρια αγορά (σ.σ. η οποία δεν κατάφερε να αντλήσει τα οφέλη της εξόδου από τα μνημόνια), αλλά και λόγω εξωγενών παραγόντων που πλέον προστίθενται, επιβαρύνοντας περαιτέρω το σκηνικό. Ένας καίριος παράγοντας είναι η ιταλική κρίση και η ανασφάλεια που δημιουργεί για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας. Την εν λόγω παρενέργεια παραδέχτηκε προσφάτως και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Reuters. Ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να βγει στις αγορές η Ελλάδα παρά μόνο μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά στο ίδιο το οικονομικό κλίμα και στη τάση που δημιουργείται, οι νέες αυτές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. βασίζονται στις μετρήσεις που έγιναν στην Ελλάδα από τον ΙΟΒΕ και θα ανακοινωθούν επισήμως την Πέμπτη), η μεγάλη εστία πιέσεων εντοπίζεται στην βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα τις προσδοκίες των Ελλήνων βιομηχάνων για εξαγωγές. Καταγράφεται μεγάλη πτώση στις προσδοκίες αναφορικά με τις παραγγελίες για εξαγωγές (επιστρέφοντας σε επίπεδα τα οποία είχε ο δείκτης στις αρχές του έτους). Αποτυπώνεται επίσης και μεγάλη πτώση στις νέες παραγγελίες και στις προβλέψεις του κλάδου για την πορεία της παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Οι καταναλωτές
Η συνολική μείωση του δείκτη συγκυρίας τον μήνα Οκτώβριο ήταν οριακή καθώς βρήκε σημείο στήριξης στους καταναλωτές: παραδέχονται μεν στασιμότητα της σημερινής εισοδηματικής τους κατάστασης αλλά αυτό που διακρίνεται μέσα από τους επιμέρους δείκτες είναι η αισιοδοξία (λόγω και της εντεινόμενης παροχολογίας) για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες αλλά και για περισσότερες ευκαιρίες εύρεσης απασχόλησης. Μάλιστα καταγράφεται και μία μικρή άνοδος στην πρόθεση για μεγάλες αγορές το επόμενο διάστημα (π.χ. αυτοκινήτου ή ακινήτου). Ο λόγος για μία τάση η οποία μένει να φανεί αν θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και σε αύξηση της κατανάλωσης ή εάν θα παραμείνει στο φάσμα των προσδοκιών και αναλόγως αυτού θα φανεί το πώς θα επηρεάσει την πορεία του ΑΕΠ.

πηγή : capital.gr