Σύσκεψη για το Πανεπιστήμιο με απουσίες και χωρίς δεσμεύσεις

Κάλεσμα στους βουλευτές και τον περιφερειάρχη είχαν απευθύνει οι δήμαρχοι Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, προκειμένου να ζητήσουν τη συμπαράστασή τους στο αίτημα για ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και απόσυρση του σχεδίου Γαβρόγλου για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στην περιοχή. Στο κάλεσμα από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ανταποκρίθηκαν στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μεσολόγγι μόνο οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος και Μ. Τριανταφύλλου, ενώ δεν εμφανίστηκε κανένας εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ούτε καν κάποιος από τους αντιπεριφερειάρχες…

Οι δήμαρχοι Γ. Παπαναστασίου, Ν. Καραπάνος και Τ. Λουκόπουλος εμφανίστηκαν με αρραγές μέτωπο θέσεων επί του θέματος απέναντι στους δύο βουλευτές. Η πρότασή τους ήταν να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας που θα συμπεριλάβει τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, τα τμήματα του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, καθώς επίσης τα (πολυτεχνικής υφής) τμήματα του ΤΕΙ στην Πάτρα, που το Πανεπιστήμιο Πατρών αρνείται τη απορρόφησή τους και τα οποία στο σχέδιο Γαβρόγλου παραμένουν μεν στην Πάτρα, αλλά θα υπάγονται πλέον στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Οι τρεις δήμαρχοι στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι είναι πρωτοφανές τμήματα να πηγαίνουν σε άλλη Περιφέρεια και τόνισαν ότι η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με σχολές και στους τρίτους νομούς είναι μια χρυσή ευκαιρία, προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου πολλές φορές στη διάρκεια της συζήτησης μίλησε ευθέως για δύο μέτρα και δύο σταθμά, θυμίζοντας τη δημιουργία δεύτερου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, αλλά και το γεγονός πως η επανίδρυση του Πανεπιστημίου που καταργήθηκε με το “σχέδιο Αθηνά” ήταν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου πως το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει τη βούληση είτε να μην προχωρήσουν τα τμήματα, είτε να μετακινηθούν στην Πάτρα. Επίσης οι δήμαρχοι τόνισαν στους βουλευτές πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης να υλοποιήσει η κυβέρνηση το αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας, που όπως είπαν ουσιαστικά δεν είναι αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Νίκος Καραπάνος επανέλαβε πως οι ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, μπορούν να εξασφαλίσουν υποδομές στο νέο ίδρυμα και τόνισε το αίτημα για Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας δεν αντιτίθεται με το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας σε άλλους νομούς, όπως π.χ. η Ηλεία, αντιθέτως λύνει το πρόβλημα με τα τμήματα του ΤΕΙ στην Πάτρα. Ο Τάκης Λουκόπουλος τόνισε πως η Ναύπακτος με το σχέδιο αυτό μένει “γυμνή” από τριτοβάθμια δομή εκπαίδευσης και εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με τη λειτουργία και την παραμονή Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, όπως προβλέπει το σχέδιο και επιπλέον ενοχλημένος με τις διαρροές του σχεδίου λίγο πριν την επίσημη δημοσιοποίησή του, κάνοντας δηκτικά λόγο για “αρμονική ταλάντωση” του ΠΕΚ ανάμεσα σε Ναύπακτο και Πάτρα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρνητικοί απέναντι στην πρόταση των δημάρχων, ωστόσο εκτίμησαν και κυρίως η Μ. Τριανταφύλλου πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του ακαδημαϊκού κόσμου… Έτσι δεν δεσμεύτηκαν για κάτι. Η Μ. Τριανταφύλλου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής και τόνισε πως το σημαντικό είναι να υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε τα νέα τμήματα να κατοχυρωθούν με το να υπάρξουν μέλη ΔΕΠ και υποδομές. Από την πλευρά του ο Γ. Βαρεμένος τόνισε τη βούληση και των δύο βουλευτών να αποσαφηνιστούν τυχόν ασάφειες του σχεδίου και να γίνει προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να μην συμβεί κάτι που θα υπονομεύσει τα όσα προβλέπει το σχέδιο. Οι δύο βουλευτές απέκρουσαν τις αιτιάσεις για δύο μέτρα και δύο σταθμά, με το Γ. Βαρεμένο να λέει με νόημα πως “ο Μητσοτάκης δεν θέλει νέα Πανεπιστήμια” και την Μ. Τριανταφύλλου να τονίζει πως “άλλοι κατήργησαν Πανεπιστήμια, εμείς χτίζουμε”. Η συζήτηση κάποιες στιγμές έτεινε να πάρει χαρακτήρα κομματικής αντιπαράθεσης, με το Τάκη Λουκόπουλο να λέει στους βουλευτές “μη μας πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα”, την Μ. Τριανταφύλλου να στέκεται στην απουσία των άλλων βουλευτών του νομού και τον Ν. Καραπάνο να λέει “συμφωνήστε εσείς για το Πανεπιστήμιο και θα τους “πυροβολήσουμε” εμείς”. Και είναι αλήθεια πως οι δήμαρχοι στις δηλώσεις τους δεν έκρυψαν τη απογοήτευσή τους για την απουσία των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των εκπροσώπων της Περιφέρειας.

Επιπλέον η Μ. Τριανταφύλλου εξέφρασε την άποψη πως ακαδημαϊκά και δημοσιονομικά θα είναι δύσκολο το εγχείρημα ενός νέου Πανεπιστημίου καθώς και επιφυλάξεις σχετικά με το να έρθουν μέλη ΔΕΠ, θυμίζοντας στην τελευταία προκήρυξη 500 μελών ΔΕΠ, οι περισσότερες θέσεις έμειναν αδιάθετες καθώς καλύφθηκαν περίπου 100. Η ίδια εξέφρασε και το προβληματισμό της αναφορικά με την προτεινόμενη Σχολή Γεωπονίας, λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει και ένα γενικό τμήμα και όχι μόνο τμήματα εξειδίκευσης. Ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε θυμίζοντας ότι η Πρύτανις δεν είχε καν κατανείμει θέσεις μελών ΔΕΠ στο Αγρίνιο, παρά τις υποσχέσεις της τότε Υπουργού Σ. Αναγνωστοπούλου και πως η Γεωπονική ήταν εξαγγελία για την Αιτωλοακαρνανία, αλλά το τμήμα Γεωπονίας ιδρύεται στην Αμαλιάδα. Τέλος υπογράμμισε πως με την πρόταση για υπαγωγή των πολυτεχνικών τμημάτων του ΤΕΙ στην Πάτρα στο υπό ίδρυση Πανεπιστημίο Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν να μετακινηθούν μηχανικοί προς το τμήμα ΔΠΦΠ στο Αγρίνιο, ώστε να αποκτήσει το απαιτούμε αριθμό μηχανικών μελών ΔΕΠ το τμήμα και να πάρουν οι φοιτητές του επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι δηλώσεις του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου:

Οι δηλώσεις του δημάρχου Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου:

Οι δηλώσεις του δημάρχου Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλου: