Ποιο πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου στις εκλογές

Γράφει ο Νίκος Γάκης
υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου
με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν υπάρχει συμπολίτης μας αυτές τις μέρες που να μην τον έχουν πλησιάσει με την καρτούλα ή το διαφημιστικό έντυπο κάποιου υποψήφιου για να του ζητήσουν την ψήφο του για τις τοπικές εκλογές με “επιχειρήματα”, όπως είναι:
 καλό παιδί, είναι νέος, είναι επιστήμονας, θέλει να προσφέρει στον τόπο του ή
 είναι παλιός, έχει πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση
και πολλά άλλα “ακαταμάχητα” επιχειρήματα.

Υπάρχουν επίσης πολλοί συμπολίτες μας που λένε ότι στις τοπικές εκλογές ψηφίζουμε πρόσωπα, όχι κόμματα.
Υπάρχουν και συνδυασμοί που “πέταξαν” τον κομματικό μανδύα που είχαν μέχρι χθές ή μεταπήδησαν σε άλλο κομματικό φορέα και σαν να γεννήθηκαν από παρθενογέννηση ζητούν την ψήφο σας σαν ανεξάρτητοι.
Στα χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική διοίκηση,που δεν είναι λίγα, δεν είδα κανέναν από αυτούς που ζητούσαν προεκλογικά την ψήφο του αγρινιώτικου λαού “με αγνές προθέσεις” να υψώνει το ανάστημά του και να αντιστέκεται στην τοπική φορολογία, στις προσλήψεις με δίμηνες, τρίμηνες, πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας, ελαστικές μορφές απασχόλησης, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να δίνονται έργα “φιλέτα” σε ιδιώτες και πολλά άλλα.

Αλήθεια τί έκαναν όλοι αυτοί γιά τα καθημερινά προβλήματα του εργαζόμενου, την ανεργία, τα χαράτσια, την άγρια φορολογία, την υγεία;
Έφτιαξαν κοινωνικό παντοπωλείο και ιατρείο, αλλά γιά να υπάρξουν αυτά έπρεπε να υπάρξει μία προϋπόθεση, η κοινωνική εξαθλίωση. Σε αυτή την πολιτική με οποιαδήποτε κυβέρνηση ο δήμος Αγρινίου έβαλε πλάτη.
Να το πούμε ξεκάθαρα. Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει Τοπική Διοίκηση. Οι Δήμοι και οι Περιφέριες μέσα από τους μηχανισμούς του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ πρίν, του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ τώρα, είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, εφαρμόζουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ολα αυτά τα χρόνια κανένας δήμαρχος δεν αντιστάθηκε, δεν πάλεψε μαζί με τον λαό σε όποιο κόμμα και αν ανήκε. Μόνο οι Δήμαρχοι του ΚΚΕ, όπου εκλέχτηκαν, έδειξαν ποιός είναι ο άλλος δρόμος, ο δρόμος της αντίστασης και της ανυπακοής.

Στο Αγρίνιο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, η παράταξη που στηρίζετυαι από το ΚΚΕ, ήταν η μόνη αντιπολίτευση απ’ τη σκοπιά του εργαζόμενου λαού, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.
Δεν υπήρξε μικρό ή μεγάλο λαϊκό πρόβλημα το οποίο δεν φέραμε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν δεν υπήρχε η Λαϊκή Συσπείρωση να θέτει τα προβλήματα κάθε φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απαιτεί λύσεις, πολλά πράγματα θα ήταν ακόμα στις υποσχέσεις.

• Από το 2002 και μετά είχαμε επισημάνει-καταγγγείλει και καταψηφίσει τις ενέργειες που από τότε γίνονταν για την “αξιοποίηση” του Δημοτικού Πάρκου γιά επιχειρηματική δραστηριότητα. Το Πάρκο, θα μπορούσε από χρόνια, όπως και τώρα με πολύ μικρές παρεμβάσεις να συντηρηθεί, να προστατευθεί, να γίνει φιλικό στο ευρύ κοινό, με εξασφαλισμένο φωτισμό, την φύλαξή του, τις βασικές υποδομές που χρειάζεται ένα Πάρκο. Ο Δήμος της Πάτρας με κομμουνιστή δήμαρχο, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους, με ανυπακοή και απειθαρχία μετατρέπει τους σκουπιδότοπους σε πάρκα και παιδικές χαρές, ενώ η δική μας δημοτική αρχή που «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» απαξιώνει τον φυσικό πλούτο της πόλης μας.
• Αναδείξαμε προβλήματα που δημιουργούνται από την κατακόρυφη συρρίκνωση των πόρων στις σχολικές κοινότητες από την αντιλαϊκή εφαρμογή του “Καλλικράτη”, που έχει σαν αποτέλεσμα νέα υποβάθμιση του παιδαγωγικού έργου και καλέσαμε τον λαό σε ξεσηκωμό για την λύση των εκρηκτικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της παιδείας.
• Με αφορμή την κατάργηση του Οργανισμού Ελέγχου των Κτιρίων καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντισεισμική προστασία.
• Καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για τον πολιτισμό και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, που ασφυκτιούν με την υποχρηματοδότηση της πολιτείας.
• Αντιταχθήκαμε στην εμπορευματοποίηση της ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για να παραμείνει η Δημοτική Λαχαναγορά χώρος ελεύθερος με δωρεάν πρόσβαση, χωρίς αντίτιμο γιά τους δημότες, χώρος δημιουργικός.
• Αντιταχθήκαμε στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του δήμου και την δημοτοκή φορολογία και καταθέσαμε προτάσεις για δραστική μείωση των δημοτικών τελών, ιδιαίτερα γιά τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι η μόνη παράταξη που μπορείτε να εμπιστευθείτε γιατί δεν έχει δεσμεύσεις σε κανένα κέντρο εξουσίας, η μόνη δέσμευσή της είναι στο λαό που τον καλούμε να μας ψηφίσει και να παλέψουμε μαζί γιά:
• Διεκδίκηση των παρακρατημένων κρατικών πόρων της Τοπικής Διοίκησης, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αφού αυτά προέρχονται από τη φορολόγηση των λαών.
• Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Άμεση προστασία και ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους.
• Αποκλειστικά δημόσιος οργανισμός διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
• Στήριξη των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που στενάζουν από την ισχυροποίηση των μονοπωλείων, την αβάσταχτη φορολογία, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και την τοκογλυφία των τραπεζών.
• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν φάρμακο, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Αποκλειστικά δημόσια-δωρεάν παιδεία, ενάντια στην πολιτική του σχολείου της αγοράς, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό καί σύγχρονη υποδομή.
• Στήριξη των σχολείων Ειδικής Αγωγής, των γηροκομείων, στήριξη των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και των οικογενειών τους.
• Στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.
• Σύγχρονο οδικό δίκτυο και άμεσα μέτρα εκσυγχρονισμού των επικίνδυνων επαρχιακών δρόμων.
• Μέτρα αντισεισμικής προστασίας.
• Δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλους με επαρκές προσωπικό.
• Πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές και ανάπτυξη της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με επιμονή στην πρόληψη και στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης.

Ο λαός μας έχει πείρα, έζησε κάθε μορφής διαχείρηση, έζησε πολλές κυβερνήσεις και Τοπικές Διοικήσεις που εφάρμοσαν αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να δώσει αποφασιστική απάντηση με ισχυρό ΚΚΕ και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, να οργανωθεί καλύτερα, να δυναμώσει την απαιτητικότητά του.