Δημοσκόπηση: Ακόμα και οι αναποφάσιστοι θέλουν αυτοδυναμία ΝΔ

Μία στροφή σχεδόν πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες αυτή τη φορά δεν αμφισβητεί κανείς, δείχνουν σταθερή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 8% και 10%. Συντριπτικό δε είναι και το προβάδισμα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης.

Από την έρευνα της Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ προκύπτουν δύο ενδιαφέροντα ευρήματα: Το σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ είναι εφικτό, είτε μπουν έξι κόμματα στη νέα Βουλή είτε τελικά περάσουν το 3% επτά πολιτικά κόμματα. Επιπλέον, σημαντικό μερίδιο από τη δεξαμενή των λεγόμενων αναποφάσιστων επιθυμεί το σχηματισμό σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, οι οποίες μάλιστα θα γίνουν με την απλή αναλογική που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το 2018.

Όσον αφορά στην αποχή, που ανησυχεί τα πολιτικά κόμματα, οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 87% ότι θα πάνε να ψηφίσουν.Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφοφόροι ηλικίας 17 έως 29 ετών εμφανίζουν συγκριτικά τη μικρότερη διάθεση να προσέλθουν στις κάλπες. Επίσης, οι δύο στους τρεις αναποφάσιστους είναι γυναίκες. Οι πιο αναποφάσιστοι, πάντως, είναι οι νέοι έως 29 ετών που σε ποσοστό 40% δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.Η «γκρίζα ζώνη», δηλαδή οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που θα δηλώσουν ότι θα απέχουν ή θα επιλέξουν το άκυρο ή το λευκό, φθάνει στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση στο 10%.

Κατά τα άλλα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27% με τη διαφορά να διευρύνεται στο 9% από το 8% που είχε καταγραφεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Βουλή το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 5%, ενώ συνεχίζει να υποχωρεί η Χρυσή Αυγή που πλέον έπεσε στο 4%.Από τα υπόλοιπα κόμματα, ποσοστό 3,5% παίρνει το ΜέΡΑ25 του Γ.Βαρουφάκη όπως και η Ελληνική Λύση. Εκτός Βουλής με 1,5% η Ένωση Κεντρώων, 1% η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ το 7,5% των ερωτηθέντων παραμένουν αναποφάσιστοι.

Στην κατονομή των εδρών, βάσει της Pulse, η ΝΔ παρουσιάζεται να συγκεντρώνει στη Βουλή τουλάχιστον 155 έδρες, αν εισέλθουν 7 κόμματα, 159 έδρες αν τα κόμματα που θα μπουν στο Κοινοβούλιο είναι 6 και 164 έδρες σε Βουλή με πέντε πολιτικά κόμματα.

πηγή : parapolitika.gr