Προς αποχώρηση η Repsol από τις παραχωρήσεις Αιτωλοακαρνανίας και Δυτικής Ελλάδας

Repsol – Energean παραιτήθηκαν από τα δικαιώματα έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην ισπανική Repsol για την παραμονή της στις ελληνικές παραχωρήσεις υδρογονανθράκων. Η εταιρεία η οποία συμμετέχει σε τρει παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνιο, αν και επισήμως δεν έχει ειδοποιήσει τους συνεταίρους της, δεν κρύβει τις “τάσεις φυγής” από την ελληνική αγορά.

Ο χάρτης με το “οικόπεδο” της Αιτωλοακαρνανίας

Yπευνθυμίζεται ότι η πρόοδος των ερευνών στα “οικόπεδα παραχωρήσεων” που συμμετέχει η Repsol στην Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Energean και στο Ιόνιο μαζί με την Ελληνικά Πετρέλαια, είναι μικρή και περιορίζεται στις προετοιμασίες για τις έρευνες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν. Ωστόσο στο μπλοκ των Ιωαννίνων η Repsol έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια άνω των 30 εκατ. ευρώ, μαζί με το συνεταίρο της Energean, για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών. Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραχωρήσεις η Respol έχει και τον ρόλο του operator, ενώ στις δύο χερσαίες (Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία) διαθέτει μερίδιο 60%.

Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων σε ερώτημα του Euro2day.gr: «Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., ως Εκμισθώτρια των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους ν. 4001/2011 και 2289/1995, παρέλαβε, την Παρασκευή 22.01.2021 έγγραφη γνωστοποίηση από τις εταιρείες «Repsol Exploracion Aitoloakarnania S.A.» και «Energean Oil & Gas S.A.» (ο Μισθωτής) περί παραίτησης τους από τα δικαιώματα έρευνας σε ολόκληρη τη Συμβατική Περιοχή της Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή «Αιτωλοακαρνανία» (ν. 4524/2018), σύμφωνα με τις παρ. 6.1(α) και (β) της Σύμβασης Μίσθωσης».

Πίσω από τη στάση των Ισπανών, βρίσκεται η γενικότερη συγκυρία στον κλάδο διεθνώς, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να έχει σταματήσει μεγάλος αριθμός project, με πρώτα θύματα τα λιγότερο ώριμα πεδία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθρκάκων. Η μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αλλά και οι αποφάσεις διεθνώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οδηγεί τους πετρελαϊκούς κολοσσούς στην αναθεώρηση των επενδυτικών τους πλάνων. Έμφαση δίνεται πια στην απανθρακοποίηση και στις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Πρόκειται, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές για ένα παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο, που επιτείνεται εξαιτίας και της γενικότερης πράσινης ατζέντας και της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η ισπανική εταιρεία, με παρουσία σε 34 χώρες, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού της πλάνου σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των χωρών στις οποίες λειτουργεί σε λιγότερες από 14 μέχρι το 2025. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να δίνει έμφαση σε τέσσερις περιοχές, τον κόλπο του Μεξικού, την Αλάσκα, την Κολομβία και την Ινδονησία.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει ανακοινωθεί, η εταιρεία σκοπεύει να περιορίσει τις επενδύσεις της στην αγορά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από τα επίπεδα των 2,4 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2025. Ειδικά για την έρευνα, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 800 εκατ. δολάρια όλη την περίοδο μέχρι το 2025, όταν το 2017 μόνο ξόδεψε 700 εκατ. δολάρια.

με πληροφορίες από euro2day.gr και capital.gr