Aν υπάρχουν μόνο διοικητικές παραλείψεις, τότε μιλάμε για “δομικό” πρόβλημα

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια μας έκανε χθες γνωστό ότι μαζί το Υπουργείο Υγείας διερευνά μέσω των αρμόδιων κλιμακίων τις όποιες διοικητικές παραλείψεις.Ο λόγος για το αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου και τις απαντήσεις, που σύμφωνα με τη 6ηΥΠΕ, δεν δόθηκαν ποτέ από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Για το ζήτημα που αφορά τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν εικάζουμε ότι είναι πολύ εύκολο γρήγορα να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα. Αν μη τι άλλο, το Υπουργείο και η 6ηΥΠΕ είναι αυτοί που ξέρουν αν πήραν ή όχι απαντήσεις και υποθέτουμε ότι είναι επίσης εύκολο να κρίνουν τι σημαίνουν τα αναπάντητα έγγραφα και τα λάβουν τα ανάλογα μέτρα.

Αυτό που αφορά όμως περισσότερο τον πολίτη είναι να αποσαφηνιστεί αν οι όποιες διοικητικές παραλείψεις επηρέασαν, σε τι βαθμό και με ποιο τρόπο τη λειτουργία της ΜΕΘ και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Γιατί, αν οι όποιες διοικητικές παραλείψεις έφτασαν στο σημείο να επηρεάζουν τη λειτουργία της ΜΕΘ, τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο… Αυτό βέβαια δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε πόσο εύκολο είναι να διερευνηθεί. Υπάρχουν μελέτες που διαπιστώνουν ότι όσοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ τις περιόδους υψηλής πίεσης και ζήτησης κλινών ΜΕΘ, είχαν χειρότερη κλινική έκβαση από αυτούς που νοσηλεύτηκαν σε περιόδους χαμηλότερης πίεσης και ζήτησης.

Αυτό βέβαια είναι κάτι λογικό να συμβαίνει και φυσικά να συμβαίνει παντού, σε όλα τα νοσοκομεία, σε όλες τις χώρες. Εδώ όμως είναι σαφές ότι έχουμε μια τοπική ιδιαιτερότητα. Γιατί, μπορεί η 6η ΥΠΕ να διέψευσε το 100% θνητότητας, όμως παραδέχθηκε αυξημένο ποσοστό. Και αυτή η παραδοχή υποθέτουμε ότι ίσως να μην ήταν εύκολο να γίνει. Και για να γίνει, πάει να πει ότι υπάρχει θέμα. Αυτή η ομολογία λοιπόν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η 6ηΥΠΕ κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της μόνο για διοικητικές παραλείψεις, μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιο «δομικό» πρόβλημα στο Νοσοκομείο Αγρινίου και τη ΜΕΘ και όχι επιστημονικής ικανότητας.