Bαθύτερα τα αίτια για τα μη ελκυστικά τα Τμήματα

Ήδη με την ανακοίνωση των βάσεων κυκλοφορούν πολλά σχόλια για το γεγονός ότι τα τρία τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών θα υποδεχθούν τόσους φοιτητές όσους περίπου υποδέχεται στην Α τάξη ένα Γυμνάσιο του Αγρινίου.

Και ο καθένας σχολιάζει τους αριθμούς των επιτυχόντων και των εισακτέων από τη δική του πολιτική – ιδεολογική – κομματική σκοπιά. Σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακό ότι παρά το γεγονός ότι φέτος το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μείωση των εισακτέων κατά 50% περίπου το 65% περίπου των θέσεων στα Τμήματα παραμένουν κενές, έναντι 75% περίπου, πέρυσι πρώτη χρονιά της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Τα αίτια της κατρακύλας των πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας είναι βαθύτερα. Πρέπει να μας προβληματίσει κάποια στιγμή σε αυτήν εδώ τη χώρα ότι για παράδειγμα το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι δεν το επέλεξε κανείς ως πρώτη επιλογή. Γιατί όμως μήπως δεν υπάρχει δουλειά; Μήπως ο κλάδος βρίσκεται σε ύφεση; Αντιθέτως πρόκειται για ένα από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροδιατροφής. Μάλιστα μόλις χθες δημοσιεύτηκε η Ετήσια Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας που παρουσιάζει τις εξελίξεις του κλάδου για τη χρονιά που πέρασε. Τι έκανε ο κλάδος λοιπόν πέρυσι; Πωλήσεις που σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας!!!

Οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2021 ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ομοίως, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% ως προς τον όγκο και ως αξία έφτασαν το μισό δισ. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχουν νέοι που να θέλουν να δουλέψουν σε αυτό τον κλάδο;