Νοσοκομείο Αγρινίου : Επείγουν οι χειρουργοί, αλλά προκηρύσσονται άλλες ειδικότητες

ΜΕΘ και καρδιολόγος για το Αγρίνιο, προκηρύξεις πέρα την ιεράρχηση των κενών θέσεων
Αναισθησιολόγος και παιδίατρος προκηρύχθηκαν για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Δύο μόνιμες θέσεις γιατρών προκηρύχθηκαν για το Νοσοκομείο Αγρινίου. Πρόκειται για τη θέση του Διευθυντή της ΜΕΘ και μια ακόμη θέση καρδιολόγου (επιμελητή Β). Σύμφωνα με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία έως τις 2 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Παράλληλα για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου προκηρύχθηκαν μια θέση αναισθησιόλογου και μια θέση παιδιάτρου (αμφότερες επιμελητή Β).

Αναμφίβολα πρόκειται για δύο σημαντικά κενά στην ιατρική υπηρεσία του Νοσοκομείου Αγρινίου, ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η προκήρυξη αυτή έρχεται σε μερική αντίθεση με την ιεράρχηση των κενών οργανικών θέσεων γιατρών που έχει γίνει από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, με βάση και τις εισηγήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Από τα 20 ιεαρχημένα κενά στο Νοσοκομείο Αγρινίου επιλέχθηκε (ας ελπίσουμε σε πρώτη φάση) να προκηρυχθούν το τρίτο και το έκτο με βάση αυτή την ιεράρχηση κενό. Προκαλεί εντύπωση πως ενώ το Νοσοκομείο Αγρινίου προτάσσει ως τα δύο πρώτα – επείγοντα κενά του δύο χειρουργούς, προκηρύσσεται θέση καρδιολόγου που είναι το έκτο στην σειρά κενό… Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι εφημερίες της χειρουργικής κλινικής γίνονταν σε επίπεδο νομού, λόγω των ελλείψεων στη συγκεκριμένη ειδικότητα και στα δύο Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας μοιράζονταν ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι με ταυτόχρονες μετακινήσεις προσωπικού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις κυρίως στο προσωπικό του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Μάλιστα το μοντέλο των εναλλάξ εφημεριών δε λειτούργησε λόγω αυτών των αντιδράσεων, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Μεσολογγίου να είναι υπόλογο σε ΕΔΕ και πλέον οι εφημερίες σε επίπεδο νομού γίνονται μόνο στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Όμως πέρα από τις υπηρεσιακές διαμάχες μεταξύ των δύο Νοσοκομείων, η ουσία είναι ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στη συγκεκριμένη ειδικότητα, οι εφημερίες δεν βγαίνουν, οι λίστες των χειρουργείων μακραίνουν και ασθενείς καταφεύγουν ακόμη σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας για να χειρουργηθούν. Δεν μπορούσε λοιπόν να προκηρυχθεί έστω μια θέση χειρουργού; Μπορεί οι τέσσερις θέσεις να είναι σταγόνα μπροστά στις ελλείψεις, οι οποίες προσδιορίζονται σε πάνω από 40 και στα δύο νοσοκομεία, αλλά αυτό το νόημα έχει η ιεράρχηση των θέσεων. Διαφορετικά, δεν χρειάζεται…