Νοσοκομείο Αγρινίου : Δύο χρόνια «κολλημένη» η ενεργειακή αναβάθμιση

Συνεργασία με το ΔΕΠΑΝ για να ξεκολλήσει το έργο των 4 εκατ. ευρώ

Στα τέλη του 2020 εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αγρινίου. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το συγκεκριμένο έργο που κρίνονταν ούτως ή άλλως απαραίτητο, πριν δηλαδή προκύψει η ενεργειακή κρίση, παραμένει στα συρτάρια…

Το Νοσοκομείο Αγρινίου, αν και ένα από τα νεότερα νοσοκομειακά κτίρια που υπάρχουν στη χώρα, στον ενεργειακό τομέα «μοιάζει» παλιό καθώς κατασκευάστηκε με προδιαγραφές που ίσχυαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έδιναν μικρή σημασία σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Η ενεργειακή του αναβάθμιση λοιπόν έχει κριθεί επιβεβλημένη προτού προκύψει η ενεργειακή κρίση, έτσι ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη του κτιρίου και να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Το πρόβλημα όμως που έχει ανακύψει εν προκειμένω έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Νοσοκομείου Αγρινίου στερείται το προσωπικό, που θα μπορέσει να καλύψει τις διοικητικές και επιχειρησιακές ικανότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός τέτοιου συγχρηματοδοτούμενου έργου. Το πρόβλημα αυτό και η έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας, που να μπορεί να ωριμάζει και να εκτελεί μεγάλα έργα, έχει φανεί εξάλλου και με τη μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση της ανακατασκευής μέρους του παλιού νοσοκομείου, έργο που και αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2018, που δεσμεύτηκε σχετική πίστωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε σχέση με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης όμως η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που συνάπτει το Νοσοκομείο Αγρινίου με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ). Το ΔΕΠΑΝ είναι μια επιχείρηση ΟΤΑ, στην οποία συμμετέχουν οι Περιφέρειες, δεκάδες Δήμοι και ΔΕΥΑ της χώρας με στόχο τη συνδρομή μέσω παροχής τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης στους μικρότερους Δήμους της χώρας που δεν διαθέτουν τη διαχειριστική επάρκεια να προωθήσουν μεγάλα έργα.
Το ΔΕΠΑΝ λοιπόν εν προκειμένω θα αναλάβει τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αγρινίου, να «τρέξει» το διαγωνισμό και να επιβλέψει την εκτέλεση του έργου.

Εξοικονόμηση πετρελαίου κατά 70% – Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο αφορά τη δραστική ενεργειακή αναβάθμιση του Κεντρικού Κτιρίου Α (Σταυρός) του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:
• Παροχή υπηρεσιών ενεργειακού συμβούλου δια την προετοιμασία του φακέλου υποβολής – Ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων θερμάνσεως/ψύξεως/αερισμού και παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως – Αντλίες θερμότητας συνολικής θερμικής/ψυκτικής ισχύος 2850 kW για ψύξη/θέρμανση και παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) καθώς και νέου δικτύου στοιχείων ανεμιστήρα (FCU) στα κτίρια αυτά – Ηλιοθερμικά συστήματα συνολικού εμβαδού συλλεκτών 300 m2 και 4x5000m3 δεξαμενών θερμού νερού – Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED – Εισαγωγή συστήματος διαχείρισης ενέργειας των ανωτέρω κτιρίων (BMS) 250 σημάτων εισόδου/εξόδου – Αντικατάσταση κουφωμάτων του κεντρικού κτιρίου με νέα κουφώματα ενεργειακής τεχνολογίας
• Αντικατάσταση ακτινολογικών ιατρικών μηχανήματων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης
• Τεχνική μελέτη και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για το υποέργο 2
• Παροχή υπηρεσιών ενεργειακού συμβούλου δια την: α) Ανάπτυξη συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και εκπαίδευσης του προσωπικού, β) Διεξαγωγή του τελικού ενεργειακού ελέγχου για τα ιατρικά μηχανήματα
• Ενεργειακής επιθεωρήσεως για τον έλεγχο της τελικής ενεργειακής πιστοποίησης του κεντρικού κτιρίου (τελικό ΠΕΑ) του Νοσοκομείου σε κλάση Β+.
Με το συγκεκριμένο έργο θα επιτευχθεί εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας πετρελαίου κατά 70,8% και ηλεκτρικής ενέργειας περί το 6,55% και μία σημαντική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας περί το 20%. Επίσης αναβαθμίζεται ριζικά η ποιότητα και η αξιοπιστία των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης/κλιματισμού. Τέλος οι εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 693 τόνους ήτοι 17,2%.
Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση του έργου το Νοσοκομείο Αγρινίου θα κατατάσσεται πλέον μεταξύ των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Καταναλώσεως Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ) και ίσως είναι το πρώτο πανελληνίως και από τα πρώτα στην Ευρώπη που επιτυγχάνει αυτήν την κατάταξη.