Νεκτάριος Φαρμάκης : Με τις ΟΧΕ η Αυτοδιοίκηση, αντί για επαίτης, βγαίνει μπροστά στη διεκδίκηση πόρων

Πρόκληση για όλους, τόσο για την Περιφέρεια, όσο και για τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, το γεγονός ότι όλοι οι Δήμοι στο νέο ΕΣΠΑ θα συμμετάσχουν στο εργαλείο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» και το Δημήτρη Παπαδάκη, o Νεκτάριος Φαρμάκης έδειξε να μην φοβάται το γεγονός ότι η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ και ο χρόνος που οι Δήμοι θα πρέπει να καταθέσουν τη στρατηγική τους συμπίπτει με την εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, περίοδο δηλαδή που συνήθως «κατεβαίνουν τα μολύβια» και το ενδιαφέρον στρέφεται αλλού.

«Τώρα να κάνουμε πράξη την ευθύνη να εργαστούμε για τις επόμενες γενιές και όχι για τις εκλογές»

«Εμείς οι αυτοδιοικητικοί ζητάμε συνεχώς περισσότερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, περισσότερες αρμοδιότητες και περισσότερους πόρους. Όλα αυτά όμως πάνε μαζί με τις ευθύνες. Και η ευθύνη απέναντι στον πολίτη σημαίνει να μην σχεδιάζεις και να μην εργάζεσαι με πυξίδα τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές. Αυτό τώρα καλούμαστε όλοι μας να το κάνουμε από σύνθημα πράξη και βίωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως για την Περιφέρεια είναι πρόκληση να έχει τόσες ΟΧΕ στο ΕΣΠΑ καθώς πλέον το διαχειριστικό βάρος και κόστος θα είναι πολλαπλάσιο.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε ιδιαίτερα τη ισχυρή βούλησή του το νέο ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή να έχει γρήγορα και από τα χρόνια της νέας περιόδου, δηλαδή της επόμενης επταετίας, ενταγμένα έργα και ικανοποιητικά ποσοστά απορρόφησης των πόρων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας λέει 18 μήνες μετά την έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος θα πρέπει να παρουσιάσεις το πρόγραμμά σου για τις ΟΧΕ. Ερχόμαστε εμείς και λέμε ότι δεν πρέπει να μας πάρει 18 μήνες που λέει η Ευρώπη, πρέπει να το παρουσιάσουμε το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει εμπροσθοβαρής σχεδιασμός και να κερδίσουμε ακόμη και λίγους μήνες να έρθουμε πιο μπροστά, γιατί αυτό θα μας βγάλει και πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές μας, που είναι οι άλλες περιφέρειες. Και κάνουμε αυτή την επιλογή, γιατί τον πολίτη δεν τον αφορά το άγχος των εκλογών, τον αφορά να κάνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται και να παλεύεις αυτό το τέρας που λέγεται γραφειοκρατία και δεν θα σταματήσει να υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμη να συνδράμει με Τεχνική Βοήθεια και τους μικρότερους δήμους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης και δεν έχουν την τεχνογνωσία των ΟΧΕ, έτσι ώστε να μην μείνει κανείς πίσω.

Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα των ΟΧΕ, σύμφωνα με το Νεκτάριο Φαρμάκη, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο, που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες στην περιοχή να διεκδικήσει πόρους από κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.

«Όταν ένα έργο είναι ενταγμένο με τεκμηρίωση στη στρατηγική ενός δήμου, τότε αυτό δεν μπαίνει σε ανταγωνισμό με άλλα έργα και μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από άλλα εργαλεία εκτός από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκμψης ή το τομεακό ΕΣΠΑ των Υπουργείων» εξήγησε ο Περιφερειάρχης. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το Νεκτάριο Φαρμάκη, «οι Δήμοι και η Περιφέρεια αντί να είναι επαίτες θα έρθουν πιο μπροστά στη διεκδίκηση πόρων». Επίσης μέσω της στρατηγικής των ΟΧΕ οι Δήμοι θα μπορέσουν να κινηθούν και πέρα από τις αρμοδιότητές τους, με το Νεκτάριο Φαρμάκη να φέρνει το παράδειγμα της ΒΑΑ του Δήμου Αγρινίου, μέσω της οποίας, έγινε εφικτό η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει το έργο για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, ο Νεκτάριος Φαρμάκης εκτίμησε ότι τρέχουσα περίοδος του ΕΣΠΑ θα κλείσει στο τέλος της φετινής χρονιά με απορρόφηση πάνω από 100%… Όπως εξήγησε σήμερα η απορρόφηση των πόρων βρίσκεται στο 76% από 26% το 2019, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν και έργα του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας που θα γίνουν «γέφυρες» και θα μεταφερθούν στη νέα περίοδο, δεν θα χαθούν χρήματα, καθώς ήδη υπήρχε υπερδέσμευση των πόρων.