Μπροστά ο Δήμος Αγρινίου για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας»

Τις διαδικασίες για την κατάρτιση της Στρατηγικής της ΟΧΕ, που αφορά πέντε δήμους της περιοχής θα «τρέξει» ο Δήμος Αγρινίου

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή απορροφητικότητα της τάξης του 85% και η τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδος ολοκληρώνεται στο τέλος της χρονιάς. Παράλληλα όμως «τρέχει» και η προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να μην να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό ή χάσιμο χρόνου, καθώς στη νέα περίοδο η Δυτική Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει 628,5 εκατ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή από 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την παρούσα περίοδο

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ωρίμανση των επιμέρους δράσεων του ΕΣΠΑ και μία από αυτές στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού», στην οποία θα συμμετάσχουν οι Δήμοι Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας και Μεσολογγίου.

Μάλιστα κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας ο Δήμος Αγρινίου είναι ο δικαιούχος της Τεχνικής Βοήθειας -που εντάχθηκε προ ημερών στο ΕΣΠΑ- για την ωρίμανσης της Στρατηγικής της ΟΧΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Αγρινίου, με τις υπηρεσίες του, αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάθεσης της Τεχνικής Βοήθειας, ενώ παράλληλα μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους και οι πέντε Δήμοι, θα «τρέξει» τις διαδικασίες για την υλοποίηση της Στρατηγικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατά την περίοδο Φαρμάκη αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση που το «Διάζωμα» και ο Φορέας Διαχείρισης των περιοχών Natura έχουν καταθέσει από το 2014 για τη συγκεκριμένη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Έτσι η «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» θα «κουμπώσει» με την αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων Στράτου Πλευρώνας και Οινιαδών, που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ από το 2020 και ήδη οι εργασίες τους, που εκτελούνται με ευθύνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ωρίμανσης της Στρατηγικής για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» θα πραγματοποιηθεί και δημόσια διαβούλευση με φορείς και πολίτες από τους Δήμους της περιοχής.

Ολιστική προσέγγιση

Το πρόγραμμα «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» έχει στόχο τη «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Αιτωλοακαρνανίας, με επίκεντρο τα αρχαία θέατρά της, με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ενιαία διαδρομή, που θα αποτελεί ένα επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού. Το εγχείρημα θα αφορά τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών χώρων, την υλοποίηση, όπου απαιτείται, εργασιών προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων, καθώς και τη σύνδεση των μνημείων με την τοπική κοινωνία και παραγωγή. Αυτό το τελευταίο είναι που καθιστά το όλο project αρκετά ενδιαφέρον, καθώς σηματοδοτεί μια ολιστική προσέγγιση του θέματος.
Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο. Διαθέτει, δηλαδή, ένα κεντρικό θέμα, καλύπτει μια προσδιορισμένη χωρικά περιοχή και αποκτά μια μοναδική τουριστική ταυτότητα (brand). Ο σχεδιασμός της πολιτιστικής διαδρομής γίνεται ώστε: α) να προσελκύσει επισκέπτες και επενδύσεις στην περιοχή, β) να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, γ) να εξασφαλίσει πόρους για τη συντήρηση των χώρων και δ) τελικά να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία και να συντελέσει στην αειφόρο ανάπτυξη.

Τι περιλαμβάνει η Τεχνική Βοήθεια

Το αντικείμενο της τεχνικής υποστήριξης για την «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» αφορά ένα «πλέγμα» συμβουλευτικών, επιστημονικών και τεχνικών υπηρεσιών για την προετοιμασία της Στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει:
• Παρουσίαση στοιχείων για την περιοχή παρέμβασης και αναγνώριση κύριων αναγκών.
• Την προετοιμασία της Στρατηγικής ΟΧΕ και των κύριων στόχων της για τη νέα Προγραμματική Περίοδο
• Καταγραφή και σχεδιασμός των Πράξεων της στρατηγικής, σχεδίου χρηματοδότησής τους και άλλων δεικτών (ωριμότητα, ωφελούμενος πληθυσμός, κοκ.)
• Προσδιορισμός συμπληρωματικότητας και συνέργειας των Πράξεων στρατηγικής με άλλες στρατηγικές και στόχους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
• Πλαίσιο κατάρτισης και υλοποίησης της Στρατηγικής.