Δύσκολο έως ανέφικτο το 150% για τους υποψηφίους

Ελάχιστοι υποψήφιοι δήμαρχοι θα καταφέρουν στο τέλος Αυγούστου να καταθέσουν ψηφοδέλτια, που να εξαντλούν το μάξιμουμ των υποψηφίων που προβλέπεται. Ο νέος εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση προβλέπει ως το μέγιστο αριθμό των υποψηφίων προσαύξηση έως 150%. Έτσι λοιπόν οι υποψήφιοι δήμαρχοι καλούνται να επιτύχουν ένα μικρό θαύμα και να βρουν τόσους πολλούς ανθρώπους που χρειάζεται ένα πλήρες ψηφοδέλτιο.

Το παράδειγμα που μικρότερου πληθυσμιακά Δήμου της Αιτωλοακαρνανίας είναι ενδεικτικό για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει και στους μεγαλύτερους Δήμους. Στο Δήμο Θέρμου λοιπόν ένα πλήρες ψηφοδέλτιο απαιτεί 162 άτομα, καθώς ο υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να βρει 48 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους για το 19μελές δημοτικό συμβούλιο του Θέρμου. Από εκεί και πέρα θα απαιτηθούν 114 υποψήφιοι για τις κοινότητες, 72 για τις κοινότητες με πληθυσμό άνω των 200 κατοίκων και 42 για τις μικρότερες κοινότητες.

Στο Δήμο Αγρινίου που το δημοτικό συμβούλιο έχει 39 μέλη, το πλήρες ψηφοδέλτιο απαιτεί 98 άτομα, μόνο ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Και το λογαριασμό υπολογίζοντας τις πολλές δεκάδες κοινότητες δεν χρειάζεται να τον κάνουμε. Χάνεται η μπάλα. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι αν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, που λόγω της απλής αναλογικής είχαμε επτά συνδυασμούς ίσχυε αυτό το μέτρο θα χρειάζονταν σχεδόν 700 άνθρωποι ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Έτσι λοιπόν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι κάνουν προσπάθεια να πάνε όσο πιο κοντά γίνεται στο 150% αντιλαμβανόμενοι ότι φαντάζει και λίγο ανέφικτο.