ΓΕΩΤΕΕ: Προτείνει σαρωτική αναδιάρθρωση και συγχωνεύσεις στις Γεωπονικές

Υπόμνημα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον και για τις απαιτούμενες ενέργειες υποστήριξης και ενίσχυσης των γεωτεχνικών επιστημών στην Ελλάδα, κατέθεσε το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με επιστημονικούς φορείς ενόψει της 87ης ΔΕΘ.

Οι προτάσεις του παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ στη Μακεδονία φυσικά δεν διαφοροποιούνται από τις προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ σε κεντρικό επίπεδο. Έτσι ενδιαφέρον έχουν όσα λέει το ΓΕΩΤΕΕ για τα Γεωπονικά πανεπιστημιακά Τμήματα ανά την Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που προ μηνών νομοθετική παρέμβαση “άπλωσε” τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα στο σύνολο των Γεωπονικών Τμημάτων, κάτι που αφορά και τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, που δυστυχώς για μια ακόμη φορά φέτος με εξαίρεση το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων δεν κατάφεραν να προσελκύσουν νέους φοιτητές και οι περισσότερες θέσεις εισακτέων σε αυτά παρέμεινες κενές. Κραυγαλέα περίπτωση το νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, που είχε μόνο 13 επιτυχόντες. Και μάλλον ένα βασικό επιχείρημα για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωση και εξορθολογισμού των πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας, όπως προτείνει το ΓΕΩΤΕΕ.

Στο υπόμνημά του προς τον Πρωθυπουργό το ΓΕΩΤΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει : “Μετά την κατάργηση των Τ.Ε.Ι. το 2019, η χώρα απέκτησε ξαφνικά και χωρίς κανένα σχεδιασμό 33 Τμήματα γεωπονικών σπουδών με 6.000 εισακτέους φοιτητές Γεωπονίας το χρόνο και πέντε Τμήματα δασολογικών σπουδών με 1.000 εισακτέους φοιτητές Δασολογίας το χρόνο.

Τα περισσότερα από αυτά τα Τμήματα έχουν σημαντικές ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ, σε εργαστηριακές υποδομές και κυρίως στην ύπαρξη επαρκούς αγροκτήματος ή δασικής έκτασης για εκπαίδευση και έρευνα, με αποτέλεσμα να γίνεται μία τεράστια σπατάλη δημοσίου χρήματος με τον πρωτοφανή κατακερματισμό ανθρώπινων πόρων και υλικών μέσων, για να αποφοιτούν τελικά επιστήμονες με ατελή εκπαίδευση, αλλά όπως αποφάσισε πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα…

Απαιτείται άμεσα σαρωτική αναδιάρθρωση με συγχωνεύσεις Τμημάτων, αλλά και μεγάλη μείωση του αριθμού εισακτέων ώστε να εκπαιδεύουμε άριστα καταρτισμένους γεωτεχνικούς με ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης, γεγονός που θα αντανακλαστεί και στο ενδιαφέρον των υποψηφίων με πιθανή άνοδο των κατακρημνισμένων σήμερα βάσεων εισαγωγής”.