Μικρά υδροηλεκτρικά: Άδειες από τη ΡΑΕ για έργα σε Ερμίτσα και ρέματα στον Αράκυνθο και τα Παρακαμπύλια

Ξανά ενδιαφέρον για μικρά υδροηλεκτρικά σε ρέματα – Λύση και για τις πλημμύρες;

Εντονότατο παραμένει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό και υφίσταται ακόμη και σήμερα το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό με το μηδαμινό διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο που υπάρχει στο δίκτυο.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μεγάλη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος, καθώς συμπεριλήφθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο και έτσι μπορούν να αντλήσουν επιδότηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στην έκδοση αρκετών νέων αδειών παραγωγής σε ενδιαφερόμενους για μικρά υδροηλεκτρικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα έχουν εκδοθεί πρόσφατα πέντε άδειες για μικρά υδροηλεκτρικά σε διάφορες περιοχές των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου. Ωστόσο το αν αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν δεν είναι καθόλου βέβαιο καθώς η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι ο σκόπελος στον οποίο έχουν «βουλιάξει» πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο υδροηλεκτρικά έργα.

Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον προτείνονται μικρά υδροηλεκτρικά έργα όχι σε ποταμούς, αλλά σε χειμάρρους και ρέματα και μάλιστα σε σημεία ημιορεινά και ορεινά. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από αντιπλημμυρική σκοπιά, καθώς σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, τέτοιου είδους έργα συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας και παράλληλα συμβάλουν και στην αντιπλημμυρική προστασία.
Τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα θεωρούνται η σύγχρονη μορφή των παραδοσιακών νερόμυλων. Και αυτό γιατί εκμεταλλεύονται την υψομετρική διαφορά μικρών ρεμάτων χωρίς δεξαμενές αποθήκευσης νερού με εκμετάλλευση της διαθέσιμης παροχής (run of the river) επιτρέποντας στις πλημμύρες να περνούν από την υδροληψία χωρίς αποθήκευση. Ενώ τα έργα με μικρή υψομετρική διαφορά σε μεγαλύτερα ρέματα έχουν συνήθως μικρό ταμιευτήρα και δεν αλλοιώνουν ουσιαστικά την γεωμορφολογία.

Στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου προτείνονται και έχουν λάβει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ μικρά υδροηλεκτρικά στο ρέμα Κουρκούτας στην περιοχή του Αρακύνθου και συγκεκριμένα μεταξύ Ματαράγκας και Γραμματικούς, στο χείμμαρο της Ερμίτσας στην περιοχή της Σκουτεράς. Πρόκειται για περιοχές που αμφότερες στο παρελθόν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την αντιπλημμυρική τους θωράκιση. Σε άλλες περιπτώσεις η ΡΑΕ έδωσε άδεια παραγωγής σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα στη Δημοτική Ενότητα Παρακαμπυλίων στο ρέμα Ζέρβας και στη περιοχή του Θέρμου στο ρέμα Μαυροβόρος κοντά στην Αγία Σοφία.

Τι είναι τα Μικρά Υδροηλεκτρικά

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία στη χώρα μας, ως μικρά υδροηλεκτρικά νοούνται μικρές μονάδες που αξιοποιούν υδατορεύματα ή και μικρά φράγματα, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η ισχύς τους δεν ξεπερνά τα 15 μεγαβάτ (MW).
Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά έργα ισχύος από 0,5 έως 3 MW. Συνήθως τέτοια έργα είναι μη ορατά από πολυσύχναστα μέρη διότι δεν περιλαμβάνουν σημαντική περισυλλογή και αποταμίευση ύδατος, ούτε κατασκευή μεγάλων φραγμάτων και ταμιευτήρων, καθιστώντας τα απολύτως συμβατά με το περιβάλλον.
Πλεονεκτήματα
Τα μικρά υδροηλεκτρικά παρουσιάζουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:
• η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης-απόζευξης στο δίκτυο,
• η αυτόνομη λειτουργία τους,
• η αξιοπιστία,
• η παραγωγή ενέργειας άριστης ποιότητας χωρίς διακυμάνσεις,
• η άριστη διαχρονικά συμπεριφορά τους,
• η μεγάλη διάρκεια ζωής και
• ο μικρός χρόνος απόσβεσης των αναγκαίων επενδύσεων που οφείλεται στο πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας.
Ένα τυπικό μικρό υδροηλεκτρικό του 1 MW, παράγει περίπου 3-4 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως και αποσοβεί την έκλυση 3.000-4.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (η εκτίμηση για τις εκπομπές γίνεται με βάση το μέσο ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα).

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News