Κοινωνική αντιπαροχή στο Αγρίνιο: Τα οικόπεδα (αναξιοποίητα) «φιλέτα» της ΔΥΠΑ

Τρεις εκτάσεις σε προνομιακά σημεία του Αγρινίου διαθέτει η ΔΥΠΑ στο Αγρίνιο και παραμένουν αναξιοποίητες

Σχέδιο ανοικοδόμησης σε οικόπεδα του Δημοσίου συνολικής έκτασης 157 στρεμμάτων, τα οποία θα διατεθούν σε νέους με το σύστημα της “κοινωνικής αντιπαροχής”, προωθεί η κυβέρνηση.

Πρόκειται για τη συνέχεια του προγράμματος “Σπίτι μου”, που ξεκίνησε πέρυσι με χαμηλότοκα, έως άτοκα, δάνεια από ΔΥΠΑ και τράπεζες για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους έως 39 ετών, και συνεχίζεται με την “κοινωνική αντιπαροχή” και με το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” για το 2024.

Πρώτο θα ξεκινήσει το “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”, το οποίο προβλέπει επιδότηση του κόστους ανακαίνισης σε παλιά σπίτια που κατέχουν, είτε 100%, είτε με μικρότερο ποσοστό, είτε με ψιλή κυριότητα, νέοι έως 39 ετών με στόχο να μείνουν οι ίδιοι ή να τα νοικιάσουν.Το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, όμως, είναι αυτό της αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου με την κοινωνική αντιπαροχή και θα υλοποιηθεί εντός του 2024. Με το μοντέλο της κοινωνικής αντιπαροχής θα χτιστούν σύγχρονες κατοικίες με συνεργασία Δημοσίου-ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιρειών και οι κατοικίες αυτές θα διατεθούν αρχικά με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών. Με την πάροδο του χρόνου οι ενοικιαστές θα μπορούν να τα αγοράσουν σε χαμηλή τιμή, που θα ενσωματώνει τα ενοίκια που κατέβαλαν. Τα οικόπεδα όπου θα χτιστούν οι σύγχρονες κατοικίες ανήκουν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και προέρχονται από τα αδόμητα ακίνητα του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν στο Αγρίνιο

Ήδη η ΔΥΠΑ έχει κάνει μια πρώτη αξιολόγηση σε ακίνητα-«φιλέτα», που έχει στην κατοχή της, στην Αττική, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση η σχετική λίστα περιλαμβάνει συνολικά 15 οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 157 στρεμμάτων.
Στη λίστα αυτή βρίσκονται και οικόπεδα της ΔΥΠΑ στην πόλη του Αγρινίου, που ήταν στην ιδιοκτησία του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ένα από αυτά βρίσκεται στην είσοδο της πόλης κοντά στο σταθμό του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας και στην πλατεία που κατασκευάστηκε πρόσφατα από το Δήμο Αγρινίου, με ικανοποιητική έκταση και σε προνομιακή θέση. Το συγκεκριμένο μάλιστα οικόπεδο κάποια στιγμή ο Δήμος Αγρινίου επιχείρησε να το ανταλλάξει με άλλη δική του έκταση, προκειμένου να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο για δημιουργία φοιτητικών εστιών, χωρίς όμως η υπόθεση αυτή να προχωρήσει.

Η δεύτερη έκταση που είναι στην ιδιοκτησία της ΔΥΠΑ, μάλιστα άνω των 8 στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Βαρβάρας στην διασταύρωση της εθνικής οδού Αγρινίου – Καρπενησίου με το δρόμο προς τα Κοκκινοπύλια. Μια περιοχή ομολογουμένως ιδανική για δημιουργία κατοικιών.Μια τρίτη μικρότερη έκταση, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, βρίσκεται στην περιμετρική οδό και συγκεκριμένα στη διασταύρωση του δρόμου με την οδό Παπαποστόλη. Στην εν λόγω περίπτωση ενδεχομένως «εμπόδιο» για ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών να είναι ο μικρός συντελεστής δόμησης που υπάρχει στην περιοχή.

Το πρόβλημα με τα μεγάλα διαμερίσματα

Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει μια σημαντική περιουσία του Δημοσίου, που ξεπερνά τα 16στρεάμμα, στο Αγρίνιο και παραμένει αναξιοποίητη. Την ίδια ώρα στο Αγρίνιο μπορεί να μην υπάρχει η κρίση στέγης, με την ένταση που υπάρχει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ήδη στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο τηρουμένων των αναλογίων έχουν και εδώ αυξηθεί τα ενοίκια. Η ιδιαιτερότητα μάλιστα του Αγρινίου, λόγω του ό,τι επί πολλά χρόνια δεν κατασκευάζονταν νέες πολυκατοικίες, τα μεγάλα διαμερίσματα, άνω των 80 τετραγωνικών, δηλαδή τα διαμερίσματα για οικογένειες, έχουν γίνει δυσεύρετα.

Οι επενδυτές και η ενοικίαση με προοπτική αγοράς

Το project της κοινωνικής αντιπαροχής με την αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ έχει πέσει στο τραπέζι από το 2022, ωστόσο υπάρχουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν και να επιλυθούν για να προχωρήσει, γιατί εκτός από τη διερεύνηση των πολεοδομικών χαρακτηριστικών, όροι δόμησης και γης, του κάθε οικοπέδου, θα πρέπει να βρεθούν και οι επενδυτές, δηλαδή οι τεχνικές – κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες θα έχουν τη ρευστότητα να επενδύσουν κάποια χρήματα, για να τα πάρουν πίσω με την εκμετάλλευση του ακινήτου.
Και αυτό γιατί το σχέδιο προβλέπει οι ιδιώτες ανάδοχοι να χτίσουν με δικά τους έξοδα τις κατοικίες θα κρατήσουν ένα ποσοστό για να το αξιοποιήσουν με όρους αγοράς, ενώ το 50% με 60% θα το διαθέσουν σε νέους με χαμηλό μίσθωμα, και με υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα από τα σπίτια που θα κατασκευαστούν, το 50% έως 60% θα παραχωρούνται με εισοδηματικά κριτήρια και πολύ χαμηλό ενοίκιο σε νέους 25 έως 39 ετών ή ζευγάρια εκ των οποίων ο ένας θα είναι έως 39 ετών. Η μίσθωση θα μπορεί να είναι και μακροχρόνια. Τα αδιάθετα σπίτια που δεν θα νοικιαστούν θα μπορούν να πουληθούν από τους κατασκευαστές σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. Οι νέοι που θα μένουν στα νοικιασμένα διαμερίσματα θα έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή από τα υπόλοιπα, καθώς θα συνυπολογιστούν τα ενοίκια που κατέβαλαν, όπως και τυχόν άλλες δαπάνες συντήρησης ή επισκευής.

Το ύψος του ενοικίου αλλά και τα κριτήρια των ενοικιαστών θα τα καθορίζει η ΔΥΠΑ – προφανώς θα υπάρχουν κριτήρια και κλίμακες ενοικίου ανάλογα με την περίπτωση του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, το ενοίκιο αλλά και το αντίτιμο αγοράς της κοινωνικής κατοικίας θα καθορίζονται με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο. Σε γενικές γραμμές η τιμή καθορίζεται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, την επιφάνεια, τα υπνοδωμάτια και τις παροχές, αλλά και από το εισόδημα του δικαιούχου, με ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News