Δυτική Ελλάδα: Μείωση της ανεργίας μόνο… για τους μακροχρόνια ανέργους

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ το Φεβρουάριο η μείωση της ανεργίας αφορούσε αποκλειστικά τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ οι υπόλοιποι έστω και οριακά αυξήθηκαν

Σε 1.017.056 άτομα ανήλθε τον Φεβρουάριο του 2024 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ. Αυτό σημαίνει μείωση κατά -57.517 άτομα (-5,4%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους Φεβρουάριο 2023 και μείωση κατά -22.419 άτομα (-2,2%), σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο 2024.

Από τους 1.017.056 ανέργους οι 489.529 (48,1%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 527.527 (51,9%) για λιγότερο από 12 μήνες. Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων τον Φεβρουάριο του 2024 (ο αριθμός των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 251.297 άτομα. Από τον ερχόμενο μήνα και με τη σταδιακή μείωση του τουρισμού αναμένεται περαιτέρω μείωση των εγγεγραμμένων, όπως και των επιδοτούμενων ανέργων.

3.200 λιγότεροι μακροχρόνια άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα  

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΔΥΠΑ η εγγεγραμμένη ανεργία στη Δυτική Ελλάδα σημείωσε το Φεβρουάριο ετήσια μείωση της τάξης του 4%. Συγκεκριμένα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2023 οι εγγραμμένοι άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα ήταν λιγότεροι κατά 3.062 (ποσοστό 3,9%), ενώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Ιανουάριο οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 1,1%.

Αξίζει να σημειωθεί κάτι που είναι αρκετά σημαντικό ότι δηλαδή η μείωση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα αφορά αποκλειστικά τους μακροχρόνια ανέργους. Συγκεκριμένα το Φεβρουάριο όσοι βρίσκονταν στα μητρώα της ΔΥΠΑ για διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 12 μηνών μειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα κατά 7,2%, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει 3.207 λιγότεροι μακροχρόνια άνεργοι. Στον αντίποδα όμως αυτοί που δεν θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι, έστω και οριακά κατά 0,4% αυξήθηκαν.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια μείωση της ανεργίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα επιδοτούμενα προγράμματα που «τρέχουν» ανά διαστήματα. Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι συνολικότερα η μείωση της ανεργίας θα έπρεπε να βασίζεται περισσότερο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι στα επιδοτούμενα προγράμματα ή στις εποχικές θέσεις εργασίας, όπως αυτές του τουρισμού.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr